Omlægning af realkreditlån: Tjen formue på at øge afdraget

Omlægning af realkreditlån: Tjen formue på at øge afdraget

Kan du omlægge realkreditlån nu? Omlægning af realkreditlån handler ikke kun om rente og bidrag. Se, hvor lidt der skal til for at komme af med lånet hurtigere, og spare mange renteudgifter resten af dit liv.

Omlægning af realkreditlån for at sænke løbetid

Omlægning af et realkreditlån handler godt nok først og fremmest om at sænke dine udgifter til rente og bidrag. Det kan du gøre, ved at omlægge fra en høj til en lavere rente, når renten i samfundet er faldet, hvis du har et konverterbart lån.

Du kan også omlægge dit realkreditlån fra fast til variabel rente, men så øger du risikoen i din privatøkonomi, fordi din rente kan stige. I nogle tilfælde kan du helt fjerne denne risiko, hvis du reducerer løbetiden, når du omlægger dit realkreditlån.

Faktisk kan du så både sænke dine renteudgifter og gøre din privatøkonomi sundere på lang sigt. Det kræver dog, at du har overskud i din privatøkonomi, og ikke bruger hele din indkomst hver måned. Derudover skal du have en fast og stabil indkomst. Ofte er den ekstra ydelse meget mindre, end du tror.

Når du hæver afdraget på dit lån, øger du nettoydelsen, også selvom du sænker dine udgifter til rente og bidragssatser. Det kan du se af tabellen nedenfor.

Kan du omlægge realkreditlån og få en lavere bidragssats?

Effekt på nettoydelse af omlægning af realkreditlån

Effekt på nettoydelse af omlægning af realkreditlån 

Oversigt over effekten på nettoydelsen og restgæld, ved omlægning af et 30-årigt realkreditlån på 1 mio. kr. med fast rente på 3,5 % i maj 2016. Omlægningsomkostninger er estimeret ud fra dagens kurser. Nettoydelsen er beregnet i forhold til en gennemsnitskommune.

Der regnes med et lån på 1 mio. kr. Du kan gange op eller dividere, så det passer på dine egne lån. Er renten på dit lån højere end i eksemplet, bliver dit regnestykke endnu bedre end vist.

Omlægger du til et 10-årigt realkreditlån og reducerer løbetiden med 20 år, øger du din ydelse lidt over 5.000 kr. om måneden. Det har de færrest råd til. Det koster til gengæld kun 1.000 kr. om måneden at sænke løbetiden med op til 10 år, og det har mange boligejere råd til. Efter en sådan omlægning af realkreditlån vil restgælden på 5 år være reduceret med næsten 100.000 kr.

Sådan sparer du op med dit boliglån

Sænk løbetiden og øg formuen

Ved at sænke løbetiden og øge afdraget i en situation, hvor renten i samfundet falder, får du hurtigere en større renters rente-effekt i din økonomi. Jo hurtigere du afdrager din gæld, desto hurtigere kan du komme i gang med at spare op i frie midler eller på anden måde.

Tabellen viser desuden, at selvom du ikke har råd til en højere ydelse, så er der en fortjeneste ved omlægning af realkreditlån med en rente på 3,5 % eller derover. Omlægger du til et nyt 30-årigt lån med fast rente, har du en lille fortjeneste hver måned – og omkostningerne er tjent hjem allerede efter ca. 5 år.

Udnyt den lave rente til at afdrage på dit lån

Tjek dine muligheder for omlægning af realkreditlån

Er der noget i ovenstående der kommer bag på dig, bør du bruge tid på nøje at undersøge dine muligheder for at lægge om. Du skal faktisk tjekke dine muligheder for at omlægge realkreditlån mindst en gang om året. Du skal selvfølgelig ikke omlægge dine lån hvert år, men du skal lige tjekke om der er muligheder, du ikke har udnyttet. Det kan øge din formue betydeligt gennem dit liv.

Se hvordan vi hjælper dig til en sund boligøkonomi

Læs mere om realkreditlån.

Relaterede Nyheder