Vil du være iværksætter?

Finanshuset i Fredensborg startede i 1993 som en iværksættervirksomhed, der i løbet af få år udviklede sig til en specialiseret virksomhed, der i dag er førende inden for branchen. Det giver os en særlig ballast i rådgivning af iværksættere og i virksomhedens vækstfase. På den baggrund har vi også udviklet en række gode råd til dig, der overvejer at blive iværksætter.

Her er nogle råd er til dig, der arbejder med tanken om at blive selvstændig.

 

Råd 1: Hvad siger familien?

Det første skridt, du skal tage, når du vil starte virksomhed, er at gennemgå din private situation: Hvad siger din familie til det? Hvordan har din privatøkonomi det? Det er vigtigt, at du er villig til at sige nej, hvis det viser sig at være det bedste.

 

Råd 2: Planlægning af forretningsplan

Når du planlægger virksomhed, skal du igennem tre faser:

A. Målet og idégrundlaget

I denne fase stiller du sig selv spørgsmål om, hvorfor du ønsker at starte selvstændig virksomhed. Er det økonomisk uafhængighed eller andet? Hvad er dit idégrundlag – har du de faglige og personlige kompetencer?

B. Planlægning

I planlægningsfasen skal du gennemgå produktet/produkterne, organisationen og markedet. Overvej, hvilken type planlægning, du kan klare. Måske har du ikke forudsætningerne for at lave en flot forretningsplan. Men du kan alligevel skrive noget ned om, hvordan dine konkurrenter arbejder, deres produkter o. lign. Er du tandlæge, skal du måske ikke undersøge produkterne så meget, men mere koncentrere dig om kunderne i modsætning til fx en tøjdesigner, der skal fokusere på produkterne.

C. Økonomi og budget

Mange starter med at gennemgå økonomien og opstille budgetter. Men det er vigtigt, at idégrundlaget, målet og planlægningen er gennemgået først. I denne fase kan du også beslutte dig for, hvilken type virksomhed du vil stifte: et A/S, I/S eller andet.

Råd 3: Alene – eller flere

Hvis I er to eller tre, der starter virksomhed sammen, er det vigtigt, at I finder frem til, om jeres ønsker og mål er de samme. Sæt jer fx hver for sig og skriv ned, hvad I ønsker i omsætning, hvor mange medarbejdere, I ønsker i virksomheden osv. Diskuter forskellene. Måske skal det slet ikke være jer, der skal lave virksomheden sammen.

Råd 4: Succes?

Succes = hårdt arbejde + kompetence + held
God rådgivning kan medvirke til at fjerne risiko for uheld.

Råd 5: Brancheerfaring

Lidt brancheerfaring er en nødvendighed. Meget få starter selvstændig virksomhed direkte fra endt uddannelse uden at have arbejdet i branchen før. Hvis du ingen erfaring har, kan du lære en del af at se på de eksisterende virksomheder.

Råd 6: Den gode ide

Du behøver ikke at have fået en genial idé for at starte virksomhed. At have fundet et “hul i markedet” betyder, at du har fundet frem til nogle behov, der ikke bliver dækket i dag. Vil du være bager, kan du have fundet frem til, at der ingen bager er i Nørregade, eller at den bager, der er, ikke laver flødeskumskager.

Råd 7: Risiko

Inden du tager den endelige beslutning, skal du standse op og prøve at se din virksomhed lidt fra oven. Sæt tal på den samlede risiko og sæt det tal op mod det afkast (både det økonomiske og det personlige), du vil få ud af din forretning. Selv om du følelsesmæssigt allerede er i gang, så prøv at være objektiv, for et liv som selvstændig kan være din ultimative karrierebeslutning.

Råd 8: Søg rådgivning

Søg rådgivning så hurtigt som muligt, når du har besluttet, at du vil være selvstændig. Rådgiverne kan fx give dig metoder til at komme i gang. I dag er der lokale kontaktpunkter, hvor du evt. kan bede om at få et individualiseret forløb, så de gode råd tilpasses lige netop dig og din situation.

Få rådgivning om hvordan du kommer godt i gang som iværksætter