fbpx
PAL-skatten trækkes i dag – Tjek din pensionskonto

PAL-skatten trækkes i dag – Tjek din pensionskonto

Den 15. januar bliver skatten af sidste års afkast af dine pensionsinvesteringer i banken hævet. Du skal derfor tjekke dine konti snarest muligt.

Undgå overtræk på din pensionskonto

Har du en aldersopsparing, kapitalpension eller en ratepension i banken, bliver der i dag den trukket 15,3 % PAL-skat af det akkumulerede afkast sidste kalenderår. PAL-skatten er en lagerskat, det vil sige, at du bliver beskattet af den totale værdistigning.

Er pengene alt overvejende investeret i værdipapirer, kan din konto gå i overtræk. Det kan du enten udligne ved at sælge nogle af dine værdipapirer, eller i visse situationer indbetale ekstra.

Tjek din PAL-skat

Aldersopsparing

Har du en aldersopsparing, og er der mere end 5 år til du kan gå på folkepension, kan du indbetale 9.100 kr. i 2024. Er det ikke nok til at dække overtrækket, kan du enten vente, til der kommer udbytte af dine investeringer i løbet af de kommende uger eller måneder, eller du kan sælge ud af nogle af dine værdipapirer.

Har du mindre end 5 år til folkepensionen, kan du med visse forbehold indbetale op til 58.900 kr. i 2024. Du kan dog ikke indbetale det høje beløb, hvis du har startet udbetaling af ratepensioner eller livrenter efter den 1. maj 2018. I stedet kan du indbetale det lave maksimumbeløb på 9.100 kr. Spørg eventuelt din bankrådgiver.

Kapitalpension

Du kan ikke indbetale på en kapitalpension. Du må derfor enten sælge værdipapirer eller vente på, at der kommer udbytte fra nogle af dine værdipapirer.

Ratepension

Indbetaler du på en ratepension via din arbejdsgiver, skal du vide, hvor meget du i løbet af 2024 kommer til at indbetale der. Er beløbet højere end 63.100 kr. må du sælge ud af værdipapirer eller vente på, at du evt. modtager udbytte. Er det mindre, må du i alt indbetale op til de 63.100 kr. på dine ratepensioner.

Måske overtræksrenter

Så længe du har overtræk på din pensionskonto i banken, risikerer du at skulle betale overtræksrenter – dog er der forskel på satser og betingelser fra bank til bank. Banken kan dog ikke forlange, at du sælger ud af dine værdipapirer, men du bør dog for god ordens skyld dække overtrækket inden for rimelig tid og evt. aftale dette med banken.

Afkastet på din pensionsopsparing falder

Relaterede Nyheder