Uge 11 - 2016 

6 ting du bør tjekke i din årsopgørelse

Se 6 ting du bør tjekke i din årsopgørelse. Det kan betale sig at bruge tid på at tjekke dine skatteoplysninger. Se om du skal have penge tilbage eller betale restskat.

Fra d. 14. marts har din årsopgørelse været tilgængelig på SKATs site. De virksomheder, foreninger og organisationer, som du har kontakt til i din hverdag, har leveret oplysningerne. Det er fx din arbejdsgiver, bank, realkreditselskab, pensionsselskab, fagforening, A-kasse og mange andre. Desværre er der ofte fejl i de tal, der bliver indberettet til SKAT. Det er dit ansvar, at eventuelle fejl bliver rettet.

Få styr på din skat i 2016

Indkomst og renter

Du kan kontrollere oplysninger om indkomst og pensionsindbetaling trukket via din løn på din seneste lønseddel. Forkerte indberetninger fra din arbejdsgiver kan betyde, at du kommer til at betale mere i skat.

Sørg også for at tjekke om din bank og dit realkreditselskab har indberettet rentebetalingerne på dine lån korrekt. Har du omlagt lån, skal du tjekke at eventuelle differencerenter er indberettet rigtigt.

Tjek din (rest)skat for 2015

Gevinst og tab på aktier

Har du solgt og købt aktier i løbet af året, skal du sandsynligvis betale skat af en gevinst, eller det kan være du har haft et tab, der kan fremføres. Husk at bruge eventuelle tab fra tidligere år til at modregne i gevinsten fra sidste år. Dette kan dog være lidt besværligt, fordi SKAT ikke nødvendigvis har alle tal fra før 2010.

Sælg aktier og spar i skat

Indbetalinger til pension

Dit pensionsselskab indberetter dine pensionsindbetalinger, og hvilken ordning, de er indbetalt på. Det er vigtigt, at du tjekker disse oplysninger, fordi du eksempelvis kun får fradrag for indbetalinger til ratepensioner op til en vis grænse, mens der ikke er en grænse for livrenter. Tjek både om beløb og ordning er korrekt indberettet, da der kan være fejl i begge dele.

Så meget skal du spare op til pension

Befordringsfradrag

Du har ret til befordringsfradrag, hvis du kører 24 kilometer eller mere for at komme på arbejde og hjem igen. Som udgangspunkt beregner SKAT dit befordringsfradrag automatisk ud fra oplysninger om din og din arbejdsgivers adresse.

Ønsker du at rette dit befordringsfradrag kan du selv beregne og rette dit fradrag på SKATs site, det er kun lidt besværligt. Du skal bruge dit NemID for at logge ind.

Det er ret smart at SKATs system gætter på, hvor du måske er ved at snyde dig selv, men det gør det også lidt besværligt, når du så skal indberette, fordi der er mange trin før du har godkendt en rettelse. Men har du først gjort det en gang, så er det ”piece of cake”.

Benzinpriser og befordringsfradrag

Håndværkerfradrag

Husk også at indberette dine håndværkerfradrag i den sammenhæng. Her skal du have antal arbejdstimer og leverandørens CVR-nummer eller CPR-nummer klar. Disse oplysninger finder du på fra fakturaen.

Den nye grønne bolig-job-ordning

Restskat

Skal du betale restskat, bliver mindre beløb indregnet i forskudsskatten for 2017. Det skal du undgå, for det kan ikke kan betale sig, da du betaler ret meget i rente til SKAT for dette, og disse renter kan du ikke trække fra. Det kan faktisk kun betale sig, hvis du ikke har pengene til at betale restskatten, og du er nødt til at låne i banken til en rente på over 6 %.

Spar renter til skat

mar 16th, 2016 | Tags:, ,