fbpx
Boligmarkedet er gået i stå

Boligmarkedet er gået i stå

Boligmarkedet er gået i stå. Antallet af lånetilbud er det laveste nogensinde. Hovedstadsområdet er særlig hårdt ramt pga. skatterabatten.

Laveste antal lånetilbud

Boligmarkedet er gået i stå, det må være konklusionen på nye tal fra Finans Danmark, der viser at antallet af lånetilbud er det laveste i 28 år.

Antal lånetilbud til ejerboliger og fritidshuse 2017-2024. Kilde: Finans Danmark (statistikbank.dk)

Antallet af lånetilbud til ejerboliger og fritidshuset faldt for første gang under 10.000. Med 9.556 lånetilbud i februar var tallet det laveste siden oktober 2017, hvor man opgjorde tallet første gang. Det var samtidig et fald på 29 % i forhold til samme måned sidste år.

LånetilbudFeb. 2024Jan. 2024Bemærkning
I alt (boliger og erhvervsejendomme)11.05611.751Ny bundrekord. (data fra 1996)
Heraf til boliger (ejerboliger og fritidshuse)9.5569.572Ny bundrekord. (data fra 2017)
Heraf til køb af ejerbolig2.0431.874Næstlaveste niveau nogensinde. (data fra 2017)

Kilde: Nordea Kredit/Finans Danmark, Boligmarkedet er trykket i bund: Færreste antal lånetilbud i 28 år (finans.dk)

2 grunde til færre lån

Finans Danmark (FD) forklarer det store fald med, at lysten til at omlægge lån er forsvundet, og at lysten til at købe en ny bolig er gået samme vej. Boligpriserne er højere end for et år siden, og samtidig er renterne steget betydeligt det seneste par år siden.

Ifølge FD har mange boligejere har allerede omlagt deres boliglån i kølvandet på rentestigningerne efter Ruslands overfald på Ukraine i 2022. FD vurderer, at der simpelthen ikke er så mange boligejere tilbage, der har fordel af at omlægge lån.

Få tryghed om boligkøbet – Finanshuset Fredensborg

Hovedstaden er hårdt ramt

Faldet er især markant i Hovedstadsområdet. Her førte muligheden for, at købere kunne få skatterabatten i forbindelse med de nye ejendomsskatter, hvis de købte inden 2024, til flere handler sidst i 2023. Dermed er faldet ikke overraskende, men niveauet er meget lavt.

Boligpriser under pres – Finanshuset Fredensborg

Hvad gør du så nu?

Der opstår ofte situationer med usikkerhed på boligmarkedet, hvor det er uklart, hvor det lander. Nogle gange ender det skidt, som efter finanskrisen og coronakrisen. Men i langt de fleste tilfælde er der ikke sket særlig meget, når perioden med usikkerhed er forbi.

Dansk økonomi er i god form, danskernes jobsikkerhed er høj og renterne er snarere på vej ned end op. Det taler for, at boligmarkedet ikke er eller kommer i krise, og at der er tale om en midlertidig usikkerhed, som vil vise sig ikke at have den store betydning, når vi ser tilbage på det om et år.

Vær dog varsom, hvis du er på vej ind eller ud af boligmarkedet lige nu. Overvej om du med fordel kan have is i maven og udskyde store beslutninger.

Er du usikker på, hvad der er rigtigt at gøre for dig, bør du få en snak med vore køberrådgiver og chefjurist Jan Juul Jørgensen.

Image link

Få tryghed om boligkøbet

Få overblik over økonomien, når du handler bolig.
Find den rigtige pris og vælg det rigtige lån.
Relaterede Nyheder