fbpx

Sådan gør du økonomien grønnere

Meget tyder på, at spørgsmål om klima, miljø og natur bliver afgørende for klodens og menneskets fremtid. Du behøver dog ikke nødvendigvis at vælge mellem grøn husholdning og fornuftig økonomi.

Spar penge på en grøn økonomi

De klima- og miljøproblemer, der i denne tid er rykket til tops på den politiske dagsorden, kan virke overvældende.

Du kan dog relativt nemt selv gøre en lille forskel. Begynd med se på steder i din husholdning, hvor du ved at ændre vaner og indrette dig anderledes kan gøre dit forbrug mere bæredygtigt. Det kan både være i de daglige indkøb men også i de økonomisk tungere beslutninger om bolig, bil og investering.

Som du vil se i det følgende, er det ikke altid dyrere at leve mere bæredygtigt. Tværtimod kan det give dig en bedre økonomi, fordi du får en bedre forståelse af din økonomi, og hvordan du gør den bedre.

Klimavenlige investeringer

3 ting der gør din husholdning grønnere

For at gøre din husholdning grønnere kan du se på dit forbrug af mad, EL og vand. Det handler om, hvor meget du bruger, hvordan du køber ind og om dine vaner i hverdagen.

Reducer madspild

Brug det du har i skabet, inden du køber mere, så du undgår at smide madvarer ud. En almindelig husholdning kasserer cirka 20 % af madvarerne. Det dækker både over mad, der bliver dårligt, og mad som bare ikke bliver spist. Det handler meget om vaner, brug eksempelvis al maden i køleskabet, inden du køber nyt.

Begræns dit el-forbrug

Brug lavenergi-pærer og automatiske afbrydere. Vær også opmærksom på stand by-strøm. Apparater og IT, der er i dvale og standby, bruger strøm, når apparatet ikke er i brug. Sørg for at slukke helt for udstyret eventuelt på kontakten.

Spar på vandet

Du kan spare på vandet uden at spare på effekten ved at købe nye toiletter, brusere og vandhaner mv. Det koster en del, men vandpriser og vandafledningspriser betyder, at investeringen typisk hurtigt er tjent hjem.

Der er mange sider og blogs med råd til, hvordan du får en mere bæredygtig husholdning. Her er nogle eksempler:

Læg en klimaplan for din privatøkonomi

Grønne investeringer

Du kan også gå efter de lidt større investeringer i boligen eller bilen, men så er investeringen større, og der går længere tid, før den er tjent hjem igen. Til gengæld får du en større fortjeneste i sidste ende.

Sælg bilen

Overvej om det er muligt at klare sig helt uden eller med færre biler i husstanden og benytte cykel og offentlig transport i stedet. Transport er en af de største omkostninger i dit liv, så vær meget bevidst, om du kan begrænse forbrug på dette område. Skal du købe ny bil, så køb en elbil.

Invester i vedvarende energi til huset

Investering i jordvarme, solceller eller vindmølle kan begrænse dit forbrug fra elnettet betydeligt. Måske kan du endda gøre din husstand til nettobidragyder af grøn energi. Den slags grøn omstilling kræver investeringer i omegnen af 100.000 kr., og tilbagebetalingstiden er typisk 10-12 år.

Endelig kan du investere pensioner og formue etisk og grønt, men det er en helt anden historie, som vi vender tilbage til i næste uges FinansNYT.

Social ansvarlighed og bæredygtighed i investering

Relaterede Nyheder