Uge 05 - 2020 
negativ rente - høj risiko

Lad ikke negative renter presse dig til højere risiko

Hold hovedet koldt, lad ikke banken lokke dig til at investere pengene fra dine kontante indlån med negativ rente. Uafhængig investeringsrådgivning er både billigere og bedre.

Lad ikke banken sælge dig højere risiko

Hver dag søger nye og gamle kunder rådgivning om, hvordan de kan undgå negativ rente på store kontante indlån. Ofte er de bekymrede og forargede over, at de skal betale for at have penge i banken.

Klager du til banken, svarer de ofte med at foreslå, at du investerer pengene i stedet. Men pas på – du bliver nemt lokket til at tage en højere risiko, end du kan tåle og har lyst til. Investeringsrådgivning i banken er i reglen unødvendigt dyr for dig i det lange løb, i forhold til at investere et beløb her og nu i uafhængig rådgivning. Især hvis du ønsker lav risiko, fordi bankens forhøjede omkostninger reducere det det forvejen lave forventede afkast yderligere.

Investering med høj risiko

Høj risiko er jo helt fint, når det går godt, og du, vel at mærke, får god betaling for usikkerheden gennem et godt afkast på kort sigt. Sådan har det været for de fleste det seneste år, hvor globale aktier er steget næsten 30 %. Men der vil på et eller andet tidspunkt komme en betaling for den risiko, du reelt har påtaget dig – nemlig i form af negativt afkast.

Efter gode aktieår, er du, som investor, tilbøjelig til at blive fartblind og forvente at det gode afkast fortsætter fremover. Men der vil komme dårlige perioder ind i mellem. Investerer du i aktier (dvs. med høj risiko), skal du psykisk og formuemæssigt kunne tolerere et kortsigtet fald i porteføljen på mindst 20-30 %.

To ting bestemmer din investering

To faktorer er afgørende, når du modtager investeringsrådgivning. Den første er, hvor høj risiko du kan tåle, her er det både din økonomiske evne og din psykiske parathed til at klare markante udsving i værdien af din portefølje.

Bliver du meget urolig, når dine værdipapirer falder mere end 5 % på få timer, skal du nok ikke investere ret meget i aktier – også selvom du har en stærk økonomi.

Den anden faktor er din investeringshorisont. Er du rimeligt sikker, på at du ikke har brug for pengene før om 7-10 år, er aktier en god måde at anbringe pengene – hvis du altså ikke er nervøst anlagt.

Ønsker du rådgivning om alternativ til placering af penge på en bankkonto med negative renter, er der flere gode investeringsmuligheder med lav risiko og lave omkostninger. Kontakt derfor gerne en af Finanshuset rådgivere for en uforpligtende samtale.

De 10 bedste råd til langsigtet investering

jan 29th, 2020 |