fbpx
Dramatisk år for forbrugertilliden

Dramatisk år for forbrugertilliden

Det har været et dramatisk år for forbrugertilliden. Forbrugerne har ændret opfattelse af deres økonom nu og i fremtiden. Det får betydning for økonomien fremover.

Op og ned med forbrugertilliden

Forbrugertilliden er et væsentligt nøgletal, hvis du vil vurdere, hvordan samfundsøkonomien udvikler sig fremover. Forbrugertillidsindikatoren opgøres som et simpelt gennemsnit af nettotallene for fem spørgsmål om familiernes og Danmarks økonomiske situation, samt om det er fordelagtigt at anskaffe forbrugsgoder i øjeblikket.

De seneste 9 måneder er forbrugertilliden faldet meget dramatisk, og har nået et niveau, der ikke er set magen til de seneste 40 år.

Forbrugertillidsindikatoren og familiernes vurdering af deres økonomiske situation, juni 2021 til maj 2022. Kilde: Nyt fra Danmarks Statistik

Forbrugertilliden fortsætter fald

Optimismen der forsvandt

For et år siden troede mange danskere, at landet var på vej ud af coronaepidemien, og der var en vis optimisme. Familierne vurderede deres økonomi som forbedret og forventede, at det blev endnu bedre fremover.

Optimismen aftog dog i efteråret, hvor coronaepidemien vendte tilbage med en ny variant og stigende smittetal. Samtidig øgedes spændingerne i takt med den russiske opmarch langs Ukraines grænser. Det afgørende knæk i forbrugertilliden kom med den russiske invasion af et fredeligt naboland og især USA og EU’s sanktioner. Herefter er forbrugertillidsindikatoren kun faldet. Det samme gælder familiernes vurdering af egen økonomi i forhold til for et år siden.

Der kan dog måske spores en flig af optimisme, idet forventningen til økonomien om et år er steget fra april til maj. Forventningerne til familiens økonomi om et år er dog stadig negative, så der er blot tale om, at forventningen er lidt mindre negativ.

De kommende måneder må betegnes som de vigtigste for dansk økonomi i meget lang tid. Det bliver afgørende, om du og forbrugerne generelt stadig tør bruge penge – trods inflation og krig i Europa.

3 scenarier for renten på længere sigt

Relaterede Nyheder