fbpx
Forbered dig på højere inflation

Forbered dig på højere inflation

Meget tyder på, at vi er på vej ind i en periode med endnu højere inflation, rentestigninger og flere ledige. Det bør du forberede dig på i din privatøkonomi.

Inflationens onde cirkel

Er der én ting, som økonomer frygter, er en løn-pris-spiral, hvor stigende priser fører til højere lønpres og omkostninger i virksomhederne, der så hæver priserne endnu mere. Derfor spejder økonomer i hele verden lige nu efter tegn, der peger i den retning. Nye tal viser, at løn-pris-spiralens onde cirkel kan være gået i gang.

Tal for inflation og arbejdsomkostninger i Danmark, EU, Euroområdet og USA viser desværre, at inflationen fortsætter med at stige. Kerneinflationen i Danmark nærmer sig nu 7 %, og selvom der er stor spredning i inflationstallene for EU-landene, så må vi konkludere, at det går den forkerte vej. Der er stadig ikke styr på udviklingen.

Inflation og kerneinflation i Danmark, EU og Euroområdet fra januar 2020 til august 2022. Kilde Danmarks Statistik: Fortsat stigende inflation i Danmark og EU

Inflationen i Euroområdet ligger nu en del under lande, som ikke har Euro. I sig selv har dette ingen betydning for Danmark. Det er dog interessant, at inflationen i disse lande er lavere end de øvrige lande, da det kan tyde på, at Euroen i sig selv virker stabiliserende. Det gør dog ingen forskel for Danmark, da vi har fastkurspolitik over for Euro.

Kerneinflationen skal ned, og indtil det sker, må vi forvente flere og hyppigere renteforhøjelser fra ECB og Nationalbanken.

Tegn på større lønpres

Arbejdsomkostningerne er også steget. Usikkerheden i tallene er dog betydelige på grund af hjælpepakkerne fra coronaperioden. Når arbejdsomkostningerne stiger, viser det, at der er pres på lønningerne. Lige nu skyldes presset, at arbejdsudbuddet er lavt. I den kommende tid vil stigende priser på nødvendighedsvarer, herunder energi til opvarmning, lægge beslag på en større andel af husholdningsbudgetterne. Det vil føre til højere lønforventninger, som starter en løn-pris-spiral.

Danske lønmodtagere har været relativt tilbageholdende i forhold til resten af EU. Det er godt, fordi stigende lønninger forringer konkurrenceevnen og øger inflationspresset. Forskellen er stor på, hvor meget arbejdsomkostningerne stiger i EU og Europa. Den aktuelle krise kommer derfor til at ændre de eksisterende forhold i de enkelte lande og relationerne mellem dem. Det er eksempelvis blevet meget dyrere at producere i Bulgarien det seneste år.

Arbejdsomkostninger i den private sektor, stigning i % fra 2. kvartal 2021 til 2. kvartal 2022. Kilde Danmarks Statistik: Arbejdsomkostninger steg mest i USA.

Tallene er bestemt ikke godt nyt for danske virksomheder, og det står endnu værre til i Sverige og Tyskland, som er vores største samhandelspartnere. Hvor galt det går, får vi syn for de kommende 6 måneder, men lige nu ser det ud til, at vi er på vej ind i en løn-pris-spiral.

Udsigt til recession – Finanshuset Fredensborg

Konsekvenser for din privatøkonomi

Renterne er steget, og stiger måske yderligere. Priserne fortsætter ligeledes med at stige, mens din formue bliver mindre. Det er de triste kendsgerninger, men det varer ikke ved. I de kommende par år finder økonomien en ny ligevægt med flere arbejdsløse og lavere inflationspres.

Indtil da må du indrette dig på de nye vilkår med en samfundsøkonomi i omstilling. Det betyder, at du må sænke omkostningerne og øge sikkerhed og tryghed i formuen. Du må bruge lidt mere tid på at planlægge og tage beslutninger om din økonomi, end du har gjort indtil nu.

Læg en ny plan for din økonomi – Finanshuset Fredensborg

Relaterede Nyheder