fbpx
Forbrugere ser lyst på tiden efter Corona

Forbrugere ser lyst på tiden efter Corona

Forbrugerne ser lyst på tiden efter Corona, men hvor længe varer festen? Der er ingen krise i sigte, men hvis du leder, er der et enkelt negativt tegn.

Optimisme efter genåbning

Forbrugernes lyst og vilje til at bruge penge er blandt de vigtigste parametre, når man skal forudsige den økonomiske vækst. Det har dog nærmest været umuligt at forudsige noget i corona-perioden, da forbrugerne ikke har haft muligheden for at bruge penge. Den tid er forbi nu.

Den indenlandske efterspørgsel på forbrugsvarer steg ganske kraftigt, da butikkerne åbnede igen. Det samme gjorde forbrugerforventningerne, der udtrykker forbrugernes forventninger til deres egen og landets økonomiske situation. Virkningen af de seneste genåbninger ses tydeligt i figuren nedenfor.

Forbrugertillidsindikatoren september 2018 til juni 2021. Kilde: Danmarks Statistik Forbrugerforventninger

Forbrugertillidsindikatoren september 2018 til juni 2021. Kilde: Danmarks Statistik Forbrugerforventninger

Sådan ramte Coronakrisen dansk økonomi

Skyer på finansielle horisonter

Forbrugernes reaktion på genåbningen er ikke overraskende, da mange har udskudt forbrug under nedlukningerne. Det er dog meget usikkert, om viljen til forbrug fortsætter på samme niveau, og om denne usikkerhed vil forplante sig til de finansielle markeder. Der er dog ingen tegn på, at der sker væsentlige ændringer på de finansielle markeder på kort sigt.

Du kan dog med fordel bemærke de generelt faldende afkastforventninger, da disse med tiden kan sætte sig i finansmarkederne og udløse kriser. Hvis du leder efter negative signaler i markedet, kan dette på lidt længere sigt udløse korrektioner i aktiekurserne.

Der er dog ingen tegn på, at et fald i det indenlandske forbrug vil udløse en stor krise. Danske forbrugere har positive forventninger til fremtiden, og det er godt for alle. Så må vi alle håbe, at de positive forventninger breder sig i resten af verden de kommende måneder. Men hvis der kommer en krise, er det nok herfra, at dette sker.

Økonomien efter genåbningen

Relaterede Nyheder