fbpx
3 principper til at planlægge økonomien

3 principper til at planlægge økonomien

Et budget er ikke nok for at planlægge din økonomi. Her er 3 principper til at planlægge din økonomi resten af dit liv. Det handler om omtanke risiko og balance.

God økonomi kræver planlægning

Nogle mennesker synes, at det er kedeligt at planlægge deres privatøkonomi. Sandheden er nok desværre, at livet først bliver rigtig kedeligt, når privatøkonomien løber af sporet og opsparingen er for lille. Det er kedeligt ikke at have penge til det, du gerne vil, når du har brug for det.

Planlægning og overblik er vigtige forudsætninger for, at du kan træffe gode valg om de enkelte dele af din økonomi. Det er naturligvis også vigtigt med et budget og at tale om tingene, hvis du lever i en familie. Jeres ønsker til tilværelsen er det naturlige udgangspunkt, når I planlægger jeres liv.

3 principper til at planlægge økonomien

Brug dine penge med omtanke

Der er nogle grundlæggende principper, der hjælper dig, når du skal optimere din økonomi. Ifølge cost benefint-princippet bør du kun bruge penge på noget, der giver dig værdi. Et typisk eksempel, hvor mange mennesker ikke efterlever dette princip, er, når de køber tøj og sko, som de aldrig bruger eller kun bruger ganske få gange.

Det gælder om at skabe situationer, hvor du ikke kommer til at handle på impulser. Nogle mennesker, har brug for at være ekstra opmærksom på dette, mens andre klarer sig fint uden særlig planlægning. Der findes også mennesker, der køber for lidt, selvom de ville være bedre tjent med at købe mere. Det bliver først helt slemt, når det drejer sig om store poste i privatøkonomien som transport, bolig eller husholdning.

Tag den rigtige risko

Det andet princip, som du bør kende er risiko-afkast-princippet, der hjælper dig til at tage den rigtige risiko på det rigtige tidspunkt. Det handler ikke om at undgå risiko. De største fejl, folk begår i privatøkonomien, er ofte, at de undgår risiko, eller at de tager risiko på det forkerte tidspunkt i deres liv.

At påtage sig risikoen ved at købe en bolig er eksempelvis ofte en afgørende beslutning i dit liv. Det sker ikke mange gange i dit liv, men det er en vigtig og nødvendig beslutning for de fleste mennesker, hvis deres formue skal udvikle sig optimalt. På samme måde er valget af risiko på din pensionsopsparing vigtigt.

Den størst trussel mod din økonomi – Finanshuset Fredensborg

Balancen mellem opsparing og nedsparing

Formålet med at bruge de to principper til at optimere din økonomi, er at skabe den letteste vej til balance i økonomien. Det handler om balancen mellem, hvor meget du skal spare op, og hvor meget du bruger, når du lever, som du vil og kan gennem hele dit liv. Din opsparing skal med andre ord være lig med den nedsparing, du har brug for i den eller de perioder, hvor du ikke arbejder, eller ikke arbejder tilstrækkeligt til at dække dit forbrug.

Herudover skal du have en reserve, dels fordi du ikke ved, hvornår du dør. Desuden kan der opstå situationer, du ikke kan planlægge, eksempelvis sygdom, skilsmisse eller arbejdsløshed.

Princippet om balance i økonomien sætter dig i stand til at optimere din økonomi med det mål at spare tilstrækkeligt op. Det giver dig grundlaget for at tage gode beslutninger om, hvad du har råd til og hvilken risiko du kan tåle.

På lang sigt er denne måde at planlægge økonomien mere præcis end andre metoder, fordi din horisont er din forventede restlevetid. På den måde kan du skabe tryghed og overblik over din økonomi – især hvis du samtidig løbende holder den vedlige, eksempelvis ved hjælp af en privatøkonomisk opgavekalender.

Relaterede Nyheder