fbpx
Bliv bedre til at planlægge din privatøkonomi

Bliv bedre til at planlægge din privatøkonomi

Du kan blive bedre til at planlægge din privatøkonomi. Tag rationelle beslutninger om din privatøkonomi. Kend dine økonomiske  muligheder og behov.

Økonomisk planlægning handler om at tage beslutninger om din økonomi, og helst de rigtige beslutninger på de rigtige tidspunkter i dit liv.

Når du styrer din økonomi, tager du beslutninger på to niveauer:

  • Overordnede beslutninger – lægger rammerne for økonomien
  • Forvaltning – den måde du løbende håndterer din økonomi inden for de overordnede rammer

Du kan enten være rationel eller ikke-rationel i dine beslutninger og din forvaltning.

At være rationel handler i denne sammenhæng om, du er i stand til vurdere henholdsvis dine ønsker/behov og muligheder rigtigt. Du kan overvurdere eller undervurdere dine muligheder og du kan overvurdere og undervurdere dine ønsker/behov. Det er først, når du kender dine økonomiske muligheder, og du har en præcis og realistisk vurdering af dine behov, at du kan tage rationelle beslutninger om din økonomi.

Du kan træne dig selv i at tage rationelle beslutninger ved at blive mere bevidst om dine behov og sørge for at skaffe den nødvendige viden, inden du træffer beslutninger.

Sådan tager du gode økonomiske beslutninger

Fire måder at håndtere sin økonomi

Der er grundlæggende fire forskellige måder at håndtere sin økonomi, alt efter om du er rationel eller ikke-rationel i sin beslutning og forvaltning.

I praksis skifter de fleste mennesker mellem de fire måder at håndtere økonomien på i forskellige situationer, men der er vil ofte være en af måderne, der dominerer. Disse fire forskellige måder at gribe økonomien kan derfor også bruges til sige noget om, hvilken økonomisk type du er.

Giv dig selv en god økonomi

Kend din økonomiske type

Vi har alle forskellige evner og tilbøjeligheder, i den måde vi håndterer vores økonomi. Nogle lægger mest vægt på at skabe overblik, andre er meget opmærksomme på ønsker og behov, mens andre igen er optagede af deres økonomiske muligheder og at finde optimale løsninger i økonomien. Kun de færreste formår konsekvent at praktisere alle fire dele, når de planlægger økonomien.

Der er 4 trin i at tage rationelle beslutninger om din økonomi. De afspejler samtidig kompetencer eller færdigheder, der sætter dig i stand til for at styre din økonomi.

  1. Afklare og erkende økonomisk status
  2. Afklare og erkende ønsker og behov
  3. Afklare og erkende økonomiske muligheder
  4. Finde den optimale løsning

Det er muligt at opdele mennesker i fire typer efter, hvordan de håndterer de fire opgaver. Typerne skal ikke ses som faste størrelser, der kan bestemmes én gang for alle, men typen kan variere efter situationen og området af økonomien. Din økonomiske type kan også skifte over tid, efterhånden som du bliver mere bevidst og vidende om din økonomi. De fire typer er Forbrugeren, Opspareren, Investoren og Planlæggeren.

Test dig selv – se din økonomiske type. Er du Forbruger, Opsparer, Investor eller planlægger? Hvilken økonomisk type er du?

For at optimere din økonomi skal du blive mere rationel i dine beslutninger og forvaltningen af din økonomi med det mål at blive planlægger.

Relaterede Nyheder