fbpx
Højere rente er godt for din formue

Højere rente er godt for din formue

Uro i verden og på de finansielle markeder får konsekvenser for din formue. Især stigende renter har betydning, men det er ikke nødvendigvis dårligt for dig.

Renterne stiger, det samme gør inflationen, og der er større global usikkerhed. Forholdene ændrer sig meget hurtigt, og det påvirker de finansielle markeder. Højere rente er dog ikke nødvendigvis dårligt for dig, på længere sigt tjener du på, at renten stiger.

Renteudviklingen i den korte og lange rente på realkreditlån de seneste 20 år. Kort og lang obligationsrente 2002-2022. Kilde: FINANSDANMARK

Renterne er steget det seneste 1½ år. Det er helt normalt at renterne ændrer sig over tid, det unormale er nærmere, at renterne har været så lave så længe.

Som figuren viser, har der været et meget langt og dybt fald i både den korte og den lange rente. Det har været godt for dem med store lån, men dårligt for dem som har stor formue i værdipapirer. Den korte rente har i en længere periode været negativ for investorer.

Da en kort realkreditobligation i praksis udtrykker den risikofri rente, har det de seneste år kostet investorerne penge at investere uden risiko.

Graferne viser, at forskellen mellem den korte og den lange rente er blevet mindre. Prisen for at vælge en sikker rente på sine lån har været lille, så fast-rente-lån har været meget attraktive.

Investorerne har søgt afkast andre steder – eksempelvis i aktier. Aktierne er steget, fordi investorerne er søgt mod højere risiko. Det modsatte kan ske nu, det bør du tage højde for i din portefølje.

Tid til at tjekke din risiko

Image link

Har du det rigtige realkreditlån?

Hvad betyder dit variable lån for din økonomi?
Få en uforpligtende samtale med en erfaren rådgiver

Konsekvenser for din formue

Rentestigninger påvirker din formue både på kort og lang sigt. På kort sigt betyder rentestigningen kurstab på obligationer og faldende aktier (af de nævnte grunde). Men det er kun på kort sigt, og det er allerede sket.

På lang sigt betyder rentestigningen, at du kan forvente et større afkast på dine obligationer, så det er altså godt for dig. Det er især godt, hvis du har stor formue lang horisont – hvis du eksempelvis er pensionist.

Ejendomspriserne bliver også påvirket. Når renterne stiger, bliver det dyrere at låne penge til at finansiere boligkøb. Det vil påvirke boligpriserne negativt på kort sigt. På længere sigt vil inflationen skabe et pres på lønningerne, og når det er reguleret ind i markedet, vil der opstå en ny balance.

Overvej fast rente

Lige nu befinder vis os i orkanens øje, så det er svært at se hvor slemt det bliver. Uanset hvad der kommer til at ske, bør du afdække dine finansielle risici, og vurdere om de er for store. Har du eksempelvis kun korte lån, bør du overveje, om du skal vælge fast rente nu selvom renten er steget.

Overvej at omlægge realkreditlån nu

Relaterede Nyheder