fbpx
Inflationen historisk høj

Inflationen historisk høj

Ugens FiF. Inflationen stiger til det højeste niveau i årtier. Det kommer til at påvirke din privatøkonomi fremover. Det er tid til at tjekke din privatøkonomi.

Største prisstigninger i 30 år.

Inflationen stiger. Priserne var i februar 4,8 % højere end på samme tidspunkt sidste år. Det er den højeste inflation, vi har set, i mere end 30 år, viser tal fra Danmarks Statistik. Vi skal tilbage til 1989 for at finde et tilsvarende niveau.

Inflation. Den årlige ændring i forbrugerprisindekset i procent fra februar 2002 til februar 2022. Kilde Danmarks Statistik

Begivenhederne omkring den russiske invasion af Ukraine og sanktionerne fra den vestlige verden er en væsentlig årsag til udviklingen, men har formodentlig ikke vist sig fuldt ud i tallene endnu. Inflationen er nu den største trussel mod samfundsøkonomien.

Inflation – en mulighed i din privatøkonomi

Sådan påvirkes din privatøkonomi

Du må regne med, at inflationen kommer til at påvirke din privatøkonomi. Flere danske banker vurderer, at det kommer til at koste en almindelig dansk familie cirka 20.000 kr. om året i øgende udgifter.

Så meget er varerne steget

Inflationen påvirker forbrugerpriserne forskelligt, og nogle varer og tjenester er steget mere end andre.

Feb. 2021- feb. 2022
Forbrugerprisindeks i alt4,8
Varer7,0
Tjenester2,4
Forbrugerprisindeks ekskl. energi og ikke-forarbejdede fødevarer2,7
Fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer5,5
Alkoholiske drikkevarer og tobak1,7
Beklædning og fodtøj-1,1
Boligbenyttelse, el og varme6,7
Boligudstyr, husholdningstjenester4,9
Sundhed1,1
Transport7,8
Kommunikation0,5
Fritid og kultur2,6
Uddannelse2,2
Restauranter og hoteller4,7
Andre varer og tjenester2,7

Hvor robust er din økonomi?

Som samfundsøkonomien og verdenssituationen udvikler sig lige nu, bør du kigge på din privatøkonomi. Har du et fornuftigt rådighedsbeløb? Er dine reserver store nok? Har du den rigtige risiko i formuen?

Kan du ikke selv besvare disse spørgsmål, bør du overveje at få gennemgået din økonomi af en uafhængig økonomisk rådgiver.

Sådan klarer du krisen

Relaterede Nyheder