fbpx
Den rigtige pensionsopsparing for dig

Den rigtige pensionsopsparing for dig

Pensionsopsparing er ikke altid den bedste opsparing. Du kan nemt komme til at spare for meget og forkert op. Hvad er den rigtige pensionsopsparing for dig?

Pensionsopsparing kan spare dig for indkomstskat eller afkastskat, men det betyder ikke nødvendigvis, at det er en fordel for dig at spare op i en pensionsordning. Der kan nemlig være andre opsparingsformer end livrente, ratepension eller aldersopsparing, der er bedre for dig.

I denne tid skorter det ikke på opfordringer til at indbetale mere på diverse pensionsordninger. Banker, pensionsselskaber og mæglere har travlt med at kontakte kunder for at få dem til at øge deres pensionsopsparing. Din pensionsudbyder kontakter måske også dig, for at få dig til at øge din pensionsindbetaling. Det er der heller ikke noget galt i, så længe prisen er fair, og det er en fordel for dig at spare mere op i en pensionsordning.

3 trin til en god pensionsopsparing

Pension er ikke altid den bedste opsparing

Vær dog opmærksom på, at det sandsynligvis ikke er en fordel for dig at indbetale mere på pensionsopsparingen. Det kan skyldes, at du ikke betaler topskat, at du har mulighed for at afdrage højrentegæld eller at du kan spare op i fast ejendom.

Du får ganske vist et skattefradrag lige nu, når du indbetaler på en ratepension eller livrente. Men der er kun en reel skatte besparelse, hvis du får fradrag i topskatten nu og betaler bundskat, når pengene bliver udbetalt. Så flytter du nemlig indkomst fra topskat til bundskat. Det kan du ikke, hvis din pensionsopsparing er så stor, at du betaler topskat, når din pension bliver udbetalt.

Skal du spare op i en pensionsordning?

Indfri højrentegæld

Har du højrentegæld som fx kassekredit, forbrugslån, dyre billån eller anden dyr gæld, bør du altid begynde med at afdrag disse som det første. Der findes ingen andre opsparingsformer, der er bedre. Derfor kommer indfrielse af højrentegæld på en sikker førsteplads, når du vælger opsparingsrækkefølge.

Afdrag på lån eller opsparing til pension?

Pensionsopsparing – Kend din opsparingsrækkefølge

Du kan helt præcist beregne, den opsparingsrækkefølge for din pensionsopsparing, der er bedst for din økonomi. Men en generel rækkefølge som den nedenstående kan bruges i en snæver vending.

Generel opsparingsrækkefølge til pensionsopsparing for danskere uden topskat:

  1. Indfri højrente gæld
  2. Køb af ejerbolig
  3. Opsparing i ratepension/livrenter (først ratepension) op til modregningsgrænse i folkepensionens pensionstillæg
  4. Opsparing i aldersopsparing
  5. Indfri boliggæld
  6. Opsparing i frie midler
  7. Opsparing i livrenter

Som det fremgår af listen, har du kun fordel af at spare op i pensionsordninger i begrænset omfang. Betaler du topskat ser listen noget anderledes ud.

Se opsparingsrækkefølge ved høje indkomster med topskat.

Relaterede Nyheder