fbpx
Omkostninger truer din pension

Omkostninger truer din pension

Omkostninger er det vigtigste tal i din årsopgørelse fra banken og pensionsselskabet. 1% for høje omkostninger koster dig 2 millioner kroner af din pensionsopsparing.

Omkostninger er vigtigere end afkast

Du kan tjekke dine tal for de fleste af dine pensioner på www.pensionsinfo.dk. Det bør du gøre mindst én gang om året. Det er én af de vigtigste opgaver i din privatøkonomiske opgavekalender.

I 2022 var dit afkast sandsynligvis meget lille eller negativt, fordi både obligationer og aktier faldt i løbet af året. Selvom afkast er vigtigt, er det ikke det vigtigste for, hvordan din pensionsopsparing udvikler sig. Det er omkostningerne, der har størst betydning for din pensionsopsparing over tid.

Det skyldes, at det bliver sværere at opnå en sund renters rente-effekt i din opsparing, hvis dine omkostninger er for store. I figuren herunder kan du se hvor meget du mister i din opsparing, hvis for høje omkostninger sænker forrentningen af din portefølje med 1 % om året.

Akkumuleret tab før skat på investering af 1 mio. kr. ved gennemsnitlig underperformance med 1 % p.a. pga. høje omkostninger. Kilde: Finanshuset i Fredensborg A/S

Så meget koster 1 % på din pensionsopsparing

Investerede du 1 mio. kr., da du var 30 år, har du mistet 2,25 mio. kr. af din pensionsopsparing efter 40 år, når du er fyldt 70. Den største del af dette tab skyldes mistet renters rente. Bare 1 % for høje omkostninger kan betyde, at må du klare dig gennem pensionstilværelsen med mindre end 5 mio. kr., hvor du ellers havde haft 7 mio. kr.

Hent din privatøkonomiske opgavekalender

Relaterede Nyheder