fbpx
Pas på tab på din garanterede pension

Pas på tab på din garanterede pension

Du kan få store tab på din garanterede pension, hvis du ikke vælger rigtigt, når den skal udbetales. Se 3 beslutninger om din garanterede pension, du bør tage ved pensionering.

Negativ rente på pensioner

Lige nu er renten i samfundet så lav, at du kan tabe penge på de traditionelle pensionsprodukter, hvis du forlænger udbetalingen af din ratepension. Du kommer til at betale negativ rente på nogle typer pensionsprodukter, hvis du forlænger udbetalingsperioden, når du er gået på pension.

Du kan have gode grunde til at forlænge udbetalingsperioden af skattemæssige årsager for at spare indkomstskat (topskat) eller for at spare afkastskat. En tredje grund til at forlænge udbetalingen af pensioner kan være for at sænke eller helt at undgå modregning i offentlige pensioner.

Pas på negativ rente på garanterede pensioner

Gynger og karusseller

Taber du på negativ rente og vinder på modregning og skat, kan det være svært at vurdere, om det rent faktisk kan betale sig at forlænge udbetalingen på en garanteret pensionsordning. Selvom den vurdering er svær at gennemføre, er det vigtigt, at du får det gjort.

Du risikerer at gå glip af mange penge, hvis du ikke benytter dig af en eventuel fordel, og du kan tabe mange penge ved at forlænge, hvis det ikke er en fordel for dig. Derfor er det rigtig skidt, hvis du aldrig får undersøgt sagen og taget en kvalitativ beslutning, når du går på pension.

Få flere artikler som denne

Kan du lide denne artikel? Få vores gratis nyhedsbrev, FinansNYT. Hold dig orienteret om privatøkonomi, og få gode råd til at indrettet dig bedst muligt.

Tab på at udskyde garanteret pension

Figuren herunder viser, hvor stort dit tab kan blive på at forlænge din garanterede pension, hvis du efterfølgende skal betale negativ rente.

Akkumuleret tab i garanteret pension (traditionelt produkt) ved et afkast på 4 % (3,5 %, som du kan få ved at placere pengene i markedet og minus 0,5 % i negativ rente i det garanterede produkt efter forlængelse).

I løbet af ca. 20 år taber du 1 million. kroner for hver million du har placeret. Jo større forskel i rente indenfor og udenfor ordningen, desto større tab. De 4 % vist i figuren er ikke den største forskel, der er set, men det er helt realistisk for mange, der ikke har besluttet, om de skal forlænge deres garanterede pensionsordning.

Forlæng udbetaling af pensioner og sænk modregning

Image link

Sparer du rigtigt op til pension?

Få en uforpligtende samtale med en erfaren økonomisk rådgiver

3 beslutninger om din garanterede pension

Når du går på pension, bør du aktivt beslutte:

  1. om du skal ændre det garanterede produkts udbetalingsperiode
  2. om du skal ændre fra garanteret produkt til markedsrente produkt/bankprodukt
  3. om du kan forøge den offentlige pension med bedre tilrettelæggelse af udbetalinger

Det vil med stor sandsynlighed gøre, at du får mere ud af din pensionsopsparing. Ring og spørg din rådgiver i Finanshuset i Fredensborg. Mange kan med stor fordel få uafhængig økonomisk rådgivning om disse spørgsmål.

Relaterede Nyheder