fbpx
Det ukendte pensionsfradrag

Det ukendte pensionsfradrag

Kun få kender det ekstra pensionsfradrag. Læs om det ukendte fradrag, og se 2 tommelfingerregler for, om du skal spare mere op i pension.

Nyt pensionsfradrag med 2 satser

Fra 2018 fik du et yderligere fradrag for indbetalinger til ratepension, livrenter og ATP. Formålet er at motivere dig økonomisk til at spare op til din egen pension.

Fradraget hedder simpelthen pensionsfradraget. Det fremgår af selvangivelsen og er inddelt i to satser:

  • Hvis du har mere end 15 år til folkepensionstidspunktet, får du i 2019 et fradrag på 8 % af indbetalingen op til 71.500 kr. I 2020 stiger det til 12 %.
  • Har du mindre end 15 år til folkepensionen, er fradraget i 2019 på 22 %, og det stiger til 32 % næste år.

Værdien af det ekstra pensionsfradrag

Pensionsfradraget er et såkaldt ligningsmæssigt fradrag, hvilket betyder, at det har en skatteværdi på ca. 25 %. Dermed sparer du reelt en fjerdedel af pensionsfradraget målt i kroner i skat.

Har du længere end 15 år til folkepensionstidspunktet i 2019, får du et fradrag på 8 % for indbetalinger op til 71.500 kr. Det giver et fradrag på op til 5.720 kr. Har du mindre end 15 år til folkepensionen, er fradraget op til 15.730 kr.  I 2020 stiger fradragene til henholdsvis 8.760 og 23.360 kr., hvis vi antager, at beløbsgrænsen reguleres til 73.000 kr.

Hvad betyder pensionsfradrag for din pension?

Skal du spare mere op i pension?

Er du i tvivl om det kan betale sig at spare op i de nævnte pensionsordninger, kan du bruge disse to tommelfingerregler.

  • Så længe du kun får fradrag i bundskatten for indbetalinger til pension, er det ekstra pensionsfradrag som hovedregel ikke stort nok til at opveje fremtidig modregning i dit tillæg i folkepensionen.
  • Kan du derimod trække hele pensionsindbetalingen fra i topskatten, og bliver udbetalingerne til sin tid ikke større end, at du betaler bundskat, er det som hovedregel en fordel at indbetale til pension, også selvom du helt eller delvis bliver modregnet i pensionstillægget.

Vil du have mest muligt ud af din pensionspenge? Vi er eksperter i at optimere din pensionsopsparing. Få en uforpligtende samtale med en rådgiver, og hør hvordan vi kan hjælpe dig.

Relaterede Nyheder