fbpx
8 ting din bank ikke må

8 ting din bank ikke må

Din bank, dit forsikringsselskab og dit pensionsselskab skal opføre sig ordentligt. De skal overholde reglerne for god skik, der fortæller, hvad de må og ikke må.

Alle banker og andre finansielle virksomheder er underlagt reglerne om god skik. Foruden en del regler om, hvad de skal gøre over for deres kunder, er der en interessant og sjov liste med ting, som finansielle virksomheder ikke må. Her er et udpluk med 8 ting finansielle virksomheder ikke må:

  1. Det er forbudt at have ”Limited Edition”, og altså give indtryk af, at et produkt kun kan købes i en bestemt periode, eller at det kun vil være tilgængeligt på visse betingelser i en meget begrænset periode. Sådan er det underligt nok ikke for sodavand, is og andre fysiske produkter.
  2. Din bank må heller ikke sælge et produkt, hvor det påstås, at det dermed bliver nemmere at vinde i hasardspil. Altså ikke noget med reklamer for stiftelse af lotto eller tipsklubber for lånte penge.
  3. Finansielle virksomheder må naturligvis ikke lyve. De må for eksempel ikke hævde at have underskrevet et adfærdskodeks, have en certificering, eller et kvalitetsmærke i strid med sandheden. Ser du en bank eller forsikringsselskab, der sælger økologiske finansielle produkter, så skal du måske være lidt skeptisk.
  4. Din bank må heller ikke påstå, at rettigheder som du har ifølge loven, er noget helt særligt. Som for eksempel ”I X-bank – kan alle få en konto”. En bank kan nemlig ikke afvise at oprette en konto til en kunde uden en saglig grund.
  5. Pyramideordninger er også forbudt. Det vil sige salg af produkter, hvor forbrugeren betaler til et ”system”, hvor afkastet afhænger af, at forbrugere selv introducere andre forbrugere for ordningen.
  6. Den finansielle virksomhed må heller ikke give indtryk af, at kunden ikke må forlade lokalerne, før en kontrakt er indgået. Altså ikke noget med trusler og kidnapning.
  7. Din bank må heller ikke blive ved med at ringe til dig mod dit ønske – medmindre det handler om at håndhæve en kontrakt – eksempelvis ved overtræk og lignende.
  8. Det er desuden forbudt for en finansiel udbyder at give et fejlagtigt indtryk af, at du allerede har vundet, eller vil vinde en præmie, hvis du gør noget bestemt. Det er dog i orden, hvis der reelt ER en præmie – og at du kan modtage den uden krav om betaling.

Overtræder din bank eller dit forsikringsselskab god skik-reglerne, bør du klage skriftlig til ledelsen i den finansielle virksomhed. Hjælper det ikke, kan du klage til Forbrugerombudsmanden eller Det Finansielle Ankenævn.

Banker bryder etiske regler om lånetilbud

Relaterede Nyheder