Få overblik over økonomien med et budget

Få overblik over økonomien med et budget

Du kan få overblik over økonomien med et budget og forbedre privatøkonomi på lang sigt. Det er dit vigtigste redskab til at styre din økonomi.

Din vej til indsigt i økonomien

Du bliver måske træt bare af tanken om at se alle dine betalingsoversigter igennem og lægge dem ind i et regneark. Men arbejdet med at finde udgifterne og stille dem op i et skema, giver dig dyb indsigt i, hvordan du og din familie bruger jeres penge.

Del budgettet op i to dele

Du kan dele budgettet op i to dele, faste og variable udgifter.

Faste udgifter er bl.a. udgifter til bolig, bil (transport), forsikringer, a-kasse og lignende Dertil kommer internet, mobiltelefon, tv og streaming samt tandlæge, medicin, optiker med mere.

De variable udgifter er dine udgifter til husholdning (dagligvarer), tøj og sko, ferie og fornøjelser, gaver og diverse uforudsete udgifter (fx nyt køleskab eller tv)

Hvor stort er mit ønskede rådighedsbeløb?

Gode spørgsmål til budgettet

At lægge budget er ikke en spareøvelse. Formålet er at få et godt overblik over alle udgifter, og hvordan de fordeler sig over året. Som sidegevinst er budgettet en god anledning til, at du og familien overvejer, om I kan gøre noget anderledes – og måske billigere.

Har I det rigtige antal tv-pakker? Kan der kan spares på forsikringerne? Kan det svare sig at samle mobilabonnementerne i en familiepakke? Skal der sættes mere af til ferie, vedligeholdelse eller uforudsete udgifter?

Tjek dine lån

Du får også lejlighed til at tjekke renten på dine realkreditlån, er den højere end ca. 2 ½ %, er der måske nemme penge at spare. Har du banklån eller andre lån, kan der være renter og likviditet at spare ved at sammenlægge lån, eller ved at betale de dyreste lån tilbage hurtigere end aftalt.

Se hvad du har til forbrug og opsparing

Budgettet viser dig, hvor stort overskud, der er i økonomien for året, og hvor meget du har til rådighed til forbrug og opsparing.

Selvom penge er til for at blive brugt, giver det sandsynligvis god mening for dig at spare op på en aldersopsparing, aktiesparekonto og i værdipapirer. Det giver dig frihed og mulighed for at øge forbruget senere.

Hent vores gratis budgetskema, der beregner dit årlige og månedlige rådighedsbeløb. Så er du godt på vej til at få overblik over din privatøkonomi.

Hent Finanshuset i Fredensborgs budgetskema

Relaterede Nyheder