Uge 09 - 2016 

Dansk realkredit på katastrofekurs

Højere priser, uigennemsigtighed og ny regulering – dansk realkredit på katastrofekurs. Om få år vil realkredit være reduceret til endnu et af bankernes mange produkter. Det er dårligt for dig, og det er dårligt for Danmark.

Inden for den seneste måned er Nykredit og datterselskabet Totalkredit gået i pressen med to væsentlige nye informationer. 1. De sætter priserne op, og 2. De planlægger en børsnotering.

Det vil være naivt at tro, at disse to tiltag ikke har noget med hinanden at gøre. Det er i hvert fald åbenlyst, at der er fordele ved at sætte priserne op og dermed sikre bedre indtjening umiddelbart før en børsnotering. – Hvis altså kunderne accepterer prisstigningen og ikke flygter til konkurrenterne.

Prisen på realkredit stiger – igen

Realkredit på bankernes betingelser

Det danske realkreditsystem har været under voldsom forandring siden en gang midt i 90’erne. Dengang lovgivningen blev liberaliseret og bankerne fik lov at eje realkreditselskaber, og realkreditselskaber omvendt fik lov at eje banker. Det sidste er tilfældet for Nykredit.

I dag er det blevet sådan, at realkreditselskaberne udvikles på bankernes præmisser, fordi bankerne kontrollerer salgskanalerne. Realkreditselskaberne laver godt nok stadig realkredit, men det er bankerne, der bestemmer farten og sætter retningen for, hvordan branchen udvikler sig.

Banker undergraver dansk realkredit

Det danske realkreditsystem har været kendetegnet ved gennemsigtighed, lave priser og et meget effektivt obligationsmarked. Bankernes indflydelse betyder, at realkreditsystemet bliver underlagt den grådighed, der har skabt så mange problemer i resten af den finansielle sektor.

Det er ikke nok, at realkreditselskaberne leverer kunder til bankerne, som de tjener godt og fedt på. Nej, der skal tjenes lige så godt og fedt på kunderne i realkreditselskaberne. Og der skal helst også sendes rigtig mange penge til bankerne i henvisningsprovisioner, garantiprovisioner, gebyrer og kurssikring samt en masse andre omkostninger.

Det, der tidligere var enkelt, bliver nu gjort indviklet og uigennemskueligt, og samtidig bliver det dyrere.

Banker kaprer dansk realkredit

EU-regler og lidt for meget polstring

Ja – selskaberne bruger godt nok nye EU-regler som undskyldning for at sætte priserne op. De skal polstre sig – bliver der sagt. Men sandheden er jo, at de er mere end rigeligt polstrede i dag – der er faktisk ikke behov for mere polstring, som reglerne er i dag. Faktisk burde selskaberne konkurrere om, hvem der hurtigst kan sætte priserne ned for at kapre kunder. Undskyldningen med nye EU regler holder ikke længere.

EU forstår egentligt slet ikke dansk realkredit – eller rettere EU ønsker ikke at forstå dansk realkredit. Problemet er, at der i for høj grad sættes lighedstegn mellem bank og realkredit, når de nye regler sammensættes – og de danske banker er ikke for alvor interesserede i at ændre dette.

Kan du omlægge realkreditlån og få en lavere bidragssats?

Ingen grund til at hæve bidragssatserne

God skik reglerne for finansielle virksomheder i Danmark kræver, at realkreditselskaber har en god begrundelse, hvis de vil sætte bidraget op. Jeg mener faktisk ikke, at større indtjeningsbehov er en god nok grund. Det burde finanstilsynet undersøge nærmere.

Vi er godt på vej til at ødelægge det danske realkreditsystem. Det er dårligt for boligejerne og rigtig skidt for væksten i Danmark. En stor del af investeringslysten i Danmark skyldes, at realkreditlån er så billige. Dyrere realkreditlån betyder mindre investeringslyst blandt danskerne. Det er ikke ligefrem dét Danmark har brug for lige nu.