fbpx

Opsparing i aktier eller fast ejendom 3

Du skal spare op i både aktier og fast ejendom, men hvor meget af hver? Modregning i pensioner har stor betydning for dit valg mellem aktier og fast ejendom.

Denne blog er den 3. i træk, hvor jeg undersøger, om det er bedst at spare op i aktier eller i fast ejendom. Skal du vælge en af delene eller en kombination af de to?

Læs de to tidligere blogs i serien her: Den bedste opsparing – aktier eller fast ejendom? og her Opsparing i aktier eller fast ejendom 2

Jeg kunne hurtigt konstatere, at både aktier og bolig og sommerhus passer godt til de fleste danske familier. Men jeg må samtidig indrømme, at det ikke er nemt at bestemme, hvor stor andel af henholdsvis aktier og fast ejendom, du skal have.

Modregning i pensioner påvirker dit valg

Reglerne for modregning i offentlige pensioner gør det ikke nemmere, da afkast af aktier over et vist beløb modregnes, mens afkast fra fast ejendom ikke gør. Det betyder, at opsparing i aktier (inklusive aktier i pensionsordninger) bliver mindre fordelagtigt.

Derfor kan dit valg om at spare op i aktier få negative konsekvenser for, hvor meget du får i udbetalt af folkepensionens pensionstillæg. I værste fald mister du hele pensionstillægget, og indkasserer dermed et tab på mange hudrede tusinde kroner, hvis du sparer op i aktier frem for fast ejendom.

Undgå modregning i efterløn og pensionstillæg

Mellemindkomster rammes hårdest af modregning

Modregning i offentlige pensioner rammer især familier med mellemindkomst, der ikke betaler topskat. Familier med lav indkomst undgår oftest modregning, fordi pensionerne er for små, og for familier med høj indkomst betyder modregninger mindre.

Derfor skal du være særligt opmærksom på forholdet mellem aktier og fast ejendom i økonomien, hvis du eksempelvis er skolelærer, pædagog, sygeplejerske eller politimand.

Relaterede Nyheder