fbpx
Kontanterne forsvinder (ikke helt)

Kontanterne forsvinder (ikke helt)

Kontanterne forsvinder fra danskernes lommer. Flere og flere danskere har aldrig kontanter på sig. En særlig gruppe danskere er dog meget glade for kontanter.

Færre bruger kontanter

I 2019 havde 34 % af danskerne ikke kontanter på sig, det er dobbelt så mange som i 2017, viser en undersøgelse ifølge Nationalbanken. Samtidig er betalinger uden kontanter med betalingskort og MobilePay steget mærkbart, og udviklingen er endda accelereret i takt med risikoen for coronasmitte.

Professor i digitalisering ved CBS, Jonas Hedman, udtaler i en artikel i Finansforbundets magasin, Finans, at han ikke forventer, at vi får et samfund helt uden kontanter på længere sigt.

Der vil altid være tilhængere af kontanter blandt ældre medborgere og socialt udsatte som vil have svært ved at klare sig i et kontantløst samfund.

Vi bruger stadig mange kontanter

1.000-kronesedlen misbruges

Men der er også en særlig gruppe, som vil fastholde kontanter, det er de kriminelle, som hvis danske kontanter forsvandt i stedet vil bruge euro eller dollar.

Jonas Hedman undrer sig derfor over, at 1000-kronesedlen ikke er blevet afskaffet, da den i meget høj grad benyttes af kriminelle og til at betale for sort arbejde:

”Det er problematisk, at samfundet støtter kriminelle ved at lade 1.000-kronesedler være i omløb. De færreste almindelige mennesker går rundt med 1.000-kronesedler i deres pung. Politisk bør man afskaffe den hurtigst muligt, ligesom 500-eurosedlen er under udfasning, og 100- dollarsedlen også er på vej ud. Der er ikke noget argument for at beholde store pengesedler, når de åbenlyst kun er til gavn for kriminelle aktiviteter”, mener Jonas Hedman.

Cirka 40 % af den samlede værdi af alle kontanter findes i 1000-kronesedler.

Fysiske penge forsvinder ikke

”Fysiske penge vil findes i lang tid frem, fordi en afskaffelse af kontanter vil undergrave Nationalbankens rolle og ansvar for pengeudstedelse. Men spørgsmålet er, om kontanterne vil have en praktisk funktion i samfundet. Personligt tror jeg, kontanter kun vil spille en rolle i små nichegrupper i samfundet i fremtiden”, udtaler Hedman.

Han vurderer, at der politisk ikke er stemmer i at arbejde for et kontantfrit samfund. Udvikling peger dog i retning af færre og færre kontanter, idet værdien af de cirkulerende mønter og sedler faldt 0,2 mia. kr. fra 2018 til 2019.

Danskerne vælger kontanter fra

Relaterede Nyheder