fbpx

Tjek din tab af erhvervsevne-forsikring

Finanshuset har en lille opgave til dig: Tjek din forsikring for mistet arbejdsevne som følge af ulykke eller sygdom. Det tager højst 5 minutter.

Har du en pensionsordning via din arbejdsgiver, har du sandsynligvis også en forsikring, der træder i stedet for din løn, hvis du mister evnen til at arbejde. Det kaldes en Tab af Erhvervsevne-forsikring (TAE).

Du kan nemt tjekke din TAE-dækning på www.pensionsinfo.dk, hvis du logger på med dit NemID og henter pdf-rapporten. Du finder en oversigt over dine dækninger på en af de første sider.

Hvordan er du dækket?

Du har sandsynligvis kun én forsikring, men har du flere, bør du lige undersøge om de dækker som en sum oven i hinanden, om de kun dækker delvist ind over hinanden, eller om de kun dækker i stedet for hinanden. Det finder du ud af ved at ringe til dine pensionsselskaber og spørge dig frem.

Når du alligevel har fat i dem, så spørg også, om der er præmiefritagelse ved udbetaling af din tab af erhvervsevneforsikring. Det betyder, at pensionsselskabet på dine vegne fortsætter din pensionsindbetaling, i den periode du modtager erstatningen. Det er vigtigt, for at sikre, at du har penge nok til pensionstilværelsen, da din tab af erhvervsevne-forsikring som regel stopper udbetalingen ved opnået folkepensionsalder.

Spar dobbeltforsikring på pensionen

Så stor skal din TAE-dækning være

Hovedreglen er, at du skal have en tab af erhvervsevne-dækning på mindst 60 % af din aktuelle løn og gerne 80 %. Niveauet afhænger af, hvor afhængig du og din familie er af dit aktuelle lønniveau.

Er din dækning for lav, kan du forsøge at få den forhøjet. Det er dog ikke sikkert, at det er muligt. Der kan der være begrænsninger i den ordning, du er med i, hvis du har en såkaldt arbejdsmarkedspensionsordning.

Dertil kommer, at du skal afgive opdaterede helbredserklæringer og eventuelt gå igennem et større helbredstjek hos din læge. Nogle gange kan forhøjelsen dog ske med undtagelser for visse lidelser. Prisen er også vigtig, det kan nemt koste mange tusinde kroner ekstra om året – og det er penge, der går fra din øvrige pensionsopsparing, så vær kritisk.

Hvis din dækning er for lille, og du ikke kan forhøje den – eller det er uforholdsmæssigt dyrt, så er alternativet, at du sparer op i frie midler for at dække et eventuelt tab af fremtidig indkomst. Husk dog, at du måske kan få førtidspension eller seniorpension som supplement til en lav eller manglende tab af erhvervsevne-forsikring. Ydelserne er ca. 226.000 kr. om året før skat, men der er modregning for anden indkomst og for ægtefælles indkomst.

Hvornår skal du sikre økonomien med forsikringer?

Relaterede Nyheder