fbpx
Bæredygtige ETF’er vurderes lavere

Bæredygtige ETF’er vurderes lavere

Bæredygtige EFT’er er ikke så bæredygtige, som vi troede. Flere hundrede mister deres vurdering, og tusindvis får sænket deres ESG-vurdering.

Ny vurdering af ETF’ers bæredygtighed

Flere hundrede ETF’er mister deres ESG-vurdering og flere tusinde fonde forventes at blive nedgraderet som følge af en omfattende opstramning af kriterierne fra indeksudbyderen MSCI. Det går især ud over swap baserede syntetiske fonde, der helt mister deres ESG-rating.

Ændringen får især betydning i Europa, hvor mange institutionelle investorer, ønsker at investere i fonde, der er i overensstemmelse med ESG-principperne. I 2022 stod ETF’er med ESG-vurdering for hele 65 % af nye investeringer i europæiske ETF’er ifølge Morningstar.

MSCI har endnu ikke offentliggjort resultaterne af opdateringen af deres ESG-vurderinger. Men ifølge verdens største udbyder af ETF, iShares, vil antallet af europæiske ETF med en trippel A vurdering fra MSCI falde fra 1.120 til kun 54, mens antallet af ETF’er uden rating stiger fra 24 til 462.

Alene i Europa får 1.476 ETF’er en lavere vurdering, 905 forbliver uændret, og 78 får en højere vurdering ifølge iShares undersøgelser. Derudover mister 446 fonde helt deres vurdering, herunder 400 fonde baseret på derivativer.

Læs om ESG-vurdering Nem og sikker bæredygtig investering – Finanshuset Fredensborg

Europæiske registrerede ETF’er før og efter ændring af MSCI’s ESG-vurderinger. Kilde: Hundreds of funds to be stripped of ESG rating | Financial Times (ft.com)

Opstramningerne fra indeksudbyderne skal ses i lyset af et øget pres fra tilsynsmyndigheder, der er bekymret for greenwashing i forbindelse med den kraftige vækst i bæredygtige del af finanssektoren.

Ændringerne i MSCI’s indeks får virkning fra slutningen af april for alle ETF’er og gensidige fonde over hele verden.

Overvej investering i ETF’er – Finanshuset Fredensborg

Behov for stabile retningslinjer

Al begyndelse er svær, det viser udviklingen i ESG-vurderinger. Nedgraderingerne betyder dog ikke, at verden er blevet mindre grøn – blot at vurderingerne er blevet bedre.

Derfor skal du fortsat have ESG som kriterie, når du sammensætter dine investeringer. Formålet er godt nok, vurderingen af ESG I selskaberne, har bare ikke været god nok.

Når det er sagt, så viser ændringerne, at du skal være kritisk i din tilgang til grønne og bæredygtige investeringer. Det er Finanshusets vurdering, at enkeltaktier kan være mere interessante for den investor, som vil helt ned I detaljen med bæredygtigheden. Men det er tidskrævende, og omkostningerne i porteføljen har det med at stige, og du risikerer at få en portefølje med en ringe spredning.

På sigt vil det være godt at få præcise retningslinjer for måling af ESG. Branchen har endnu ikke fundet sine ben i forhold til at måle ESG.

Relaterede Nyheder