fbpx
Du bør tilpasse din økonomi

Du bør tilpasse din økonomi

Inflationsfaren spøger stadig. Ændringer i den globale økonomi stiller krav om nye løsninger. Her er 3 råd til, hvordan du bør tilpasse din økonomi.

Inflationen er faldet betydeligt det senest år, men udfordringen er endnu ikke løst. Europa og Storbritannien har fortsat høj inflation, og faren for endnu en periode med stigende inflation lurer stadig. Samtidig er betingelserne for at bekæmpe inflationen ændret af en række globale forandringer.

Behov for nye måder at bekæmpe inflation

En artikel i Financial Times analyserer 5 vigtige ændringer i den globale økonomi lige nu, der har betydning for centralbankernes og politikernes håndtering af inflationen. Artiklen peger på, at de traditionelle måder at forstå og bekæmpe inflationen på er blevet forældede på grund af de store forskydninger i udbud og efterspørgsel, som følge af pandemien, energikrisen, Kinas omstilling, klimaomstillingen og den digitale transformation.

Inflation, USA, Eurozonen, UK og Japan, januar 2021 til juli 2023. Kilde: The five global economic shifts happening now | Financial Times (abonnement).

5 globale økonomiske udfordringer

Artiklen fremhæver 5 vigtige ændringer, der sker i den globale økonomi lige nu.

  1. En nødvendig politisk tilpasning fra at reducere inflationen til at holde den under kontrol.
  2. Forsyningsforholdene er langt fra stabile på grund af forstyrrelser i de globale forsyningskæder.
  3. USA har et stort og voksende offentligt underskud, som skaber pres på den amerikanske dollar og den amerikanske rente.
  4. Klimaændringerne kræver en omstilling til en grønnere økonomi.
  5. Indien vil snart udfordre Kina som den største bidragyder til den globale vækst, da Kinas vækstrate falder hurtigt.

Disse ændringer kræver en ny tilgang til den økonomiske politik, som kan balancere mellem at støtte væksten og holde inflationen under kontrol. Artiklen advarer om, at det bliver en svær balancegang, som vil skabe usikkerhed og volatilitet i de globale markeder.

Konsekvenser for din privatøkonomi

Disse ændringer i den økonomiske politik kan få konsekvenser for din privatøkonomi, da de får betydning for renteniveauet, valutakursen, vækstpotentialet og klimaomkostningerne.

Artiklen rejser umiddelbart to spørgsmål, der er relevante i en dansk kontekst.

  • Hvordan kan Danmark med en lille åben økonomi navigere i det globale økonomiske landskab og imødegå de udfordringer og udnytte de muligheder, som de strukturelle ændringer skaber?
  • Hvordan kan du tilpasse dig til de nye økonomiske realiteter og sikre dig mod potentielle risici?

Kinesisk ejendomskrise truer – Finanshuset Fredensborg

3 måder du bør tilpasse din økonomi

For at tage højde for den globale udvikling, jeg har beskrevet herover, bør du tænke langsigtet og tilpasse din økonomi på 3 måder.

1.    Vær mere produktiv

Du må forvente, at du oftere bliver nødt til at gøre noget for at vedligeholde dine muligheder for at tjene penge på din viden og din tid. Du kan vælge at arbejde til du er 70 eller 75 år, hvis du er frisk nok til det, eller du kan blive nødt til at tage en uddannelse nummer to.

Til gengæld kan du sætte tid af til at være sammen med dine børn, mens der er små, eller de har brug for det. Det bliver ikke et ræs mod pensionstidspunktet, men et pres på at være god til det du gør hele tiden.

2.    Få flere reserver

Du får brug for flere reserver og færre illikvide aktiver i din økonomi, eller du skal have rigtig god betaling i form af et stort afkast, hvis du skal være illikvid. Reserverne er den del af din formue med lav risiko, der også er likvid. Der er også forsikringer mod det, som du ikke har råd til, går galt.

3.    Spar mere op

Du bør øge din opsparing og sænke dit forbrug, fordi du må forvente større ændringer i verdensøkonomien og flere kriser lokalt og globalt som følge af migration, klima og sikkerhed.

Trods alt dette er jeg meget optimistisk på Danmarks vegne. Det vigtigste er, at der er tilstrækkelig med velkvalificeret arbejdskraft. Det er danskerne meget dygtige til at sørge for, også selvom det denne gang kræver en større personlig indsats, end det har gjort før.

Frygt for arbejdsløshed skal løse krisen – Finanshuset Fredensborg

Relaterede Nyheder