Forbruget var tilbage til normalen i 2020, og der er udsigt til forbrugsfest til sommer. Mange virksomheder lider dog under effekterne af nedlukningen i 2021.
Forbrugere er klar efter Corona
Forbruget er faldet kortvarigt, men var tilbage på normalt niveau i 2020. Coronakrisen har kort sagt ikke skabt varige negative forbrugseffekter i 2020, det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Danskerne har sparet op til senere forbrug, så vi kan forvente en sommer-forbrugsfest, når alt er åbent, og ferien står for døren.
Negative senfølger for virksomheder
Det er forventningen om dette udskudte forbrug, der holder dansk økonomi oppe, og som har begrænset stigningen i arbejdsløsheden. Virksomheder så som detailhandel, turisme, rejsebureauer og restauranter regner med, at indhente det tabte, når det udskudte forbrug realiseres.
Efter det store fald i forbruget under nedlukningen i første del af 2021, er det livsnødvendigt for mange virksomheder, at de kommende 3-6 måneder bliver gode.
Men selvom danskerne bruger løs fra nu af, bliver 2021 uden tvivl stadig et svært år for mange virksomheder. Effekterne af nedlukningen i årets første måneder kommer vi først til at se i slutningen af året og ind i 2022.
Sådan ramte Coronakrisen dansk økonomi
Husholdningernes opsparing, indkomst og forbrug
Danske husholdningers opsparingsandel, indkomst og forbrug. Opgjort ud fra foreløbige tal uden korrektion for ændringer i pensionskassereserver. Kilde: Danmarks Statistik, Danskernes samlede formue endte i ny rekord
FAKTA
Coronakrise og nedlukninger påvirkede danskernes opsparing og forbrug i 2020.
Den disponible indkomst faldt med 3,7 % i 4. kvartal. Opgørelsen af disponibel indkomst er påvirket af udbetaling af indefrosne feriepenge. Da feriepengene tæller som indkomst i optjeningsåret og skatten fratrækkes rådighedsbeløbet i udbetalingsåret, slår det ud i et fald i den disponible indkomst jf. grafen herover.
Mens privatforbruget steg 6 % i 3. kvartal var stigningen i 4. kvartal på 0,8 %.
Indkomst, forbrug og opsparing i husholdningerne mv.
Sæsonkorrigerede værdier.
