fbpx

Sådan ramte Coronakrisen dansk økonomi

Nogle brancher lider, andre blomstrer. Se 6 nøgletal for økonomien, og hvilke brancher, der har tjent mest og hvilke har tabt mest efter et år med Corona.

Analyse giver nyttig viden

Konsekvenserne af Coronakrisen og betydningen for økonomien fremover bliver beskrevet i mange analyser i denne tid. De fleste fortæller, at det går bedre end forventet, og at vi vil oplevet forholdsvis høj vækst i 2022.

Flertallet af analyserne er dog meget generelle og fortæller sjældent om mere specifikke konsekvenser. Det gælder dog ikke en nylig analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), der fokuserer på nøgletal og udviklingen i de enkelte brancher i Danmark.

De ændrede vilkår, som krisen har skabt, bliver permanente i nogle sektorer. Derfor er det interessant at følge udviklingen både af hensyn til dine investeringer og generelt i forhold til din privatøkonomi.

Økonomien efter genåbningen

Vigtige pointer fra AE’s analyse

AE’s analyse viser, at den danske nationaløkonomi klarer sig OK, men at der er stor usikkerhed om, hvordan det kommer til at gå med at genskabe eksporten.

Der er desuden sket et hop i arbejdsløsheden, som desværre kan vise sig at vare ved i lang tid. Det er de ufaglærte, der er blevet særligt hårdt ramt af krisen, et mønster vi kender fra andre kriser. Det viser at uddannelse giver dig stabilitet i indtjeningen i længden.

Kulturlivet, oplevelsesindustri og rejsebranchen bliver sandsynligvis helt forandret af krisen, det samme gælder detailhandel, efter at handlen online er eksploderet.

De enkelte brancher er ramt vidt forskelligt af krisen. Især rejsebureauer, luftfart og hoteller lider under krisen. Her er omsætningen i 2020 faldet med henholdsvis 63,1 , 60,7 og 44,3 %.

Investeringerne har til gengæld klaret sig relativt godt under krisen. Der har eksempelvis ikke været fald i boliginvesteringerne eller i øvrige bygge- og anlægsinvesteringer. Samtidig er virksomhedernes investeringer i maskiner kommet relativt godt igen efter et fald i første halvår.

Corona ændrer dit forbrug

6 nøgletal om dansk økonomi efter et år med Corona

  • 36.000 flere er blevet ledige under Coronakrisen. Der er nu i alt 168.000 ledige.
  • 36.300 er antallet langtidsledige, den højeste andel siden juli 2014. Dermed udgør de langtidsledige 28 % af alle ledige, hvilket er det højeste niveau siden april 2014.
  • 2,4 % lavere privat forbrug i fjerde kvartal 2020 sammenlignet med året før. Dermed er der sket er en hurtigere genopretning af økonomien end under finanskrisen.
  • 19,5 % lavere eksport af tjenesteydelser end før Coronakrisen. Eksport af varer er 2 procent lavere end før Coronakrisen.
  • 2,6 % lavere maskininvesteringer i virksomhederne i fjerde kvartal 2020 efter et kæmpe dyk sammenlignet med samme kvartal året før. Boliginvesteringerne er steget med 6,7 procent i samme periode. Bygge- og anlægsinvesteringerne er steget med 12,3 procent.
  • 35,9 % var meromsætningen i internethandlen, der er branchen størst vækst i 2020. Rejsebureauer har mistet 63,1 % af omsætningen i samme periode.

Hovedkonklusioner fra AE’s analyse

10 brancher med størst fremgang

Branche Meromsætning
Internethandel, postordre mv. 35,9 %
Udlejning og leasing af materiel 31,7 %
Finansiel service 24,1 %
Detailh. med forbrugerelektronik 15,3 %
Informationstjenester 13,0 %
Udgivelse af computerspil og anden software 11,0 %
Dyrlæger 10,9 %
Ejendomsmæglere mv. 10,6 %
Detailhandel med tekstiler og husholdningsudstyr mv. 10,3 %
Ejendomsservice, rengøring og anlægsgartnere 8,3 %
Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af Danmarks Statistik.

De 10 brancher med størst meromsætning for virksomheder i 2020.

10 brancher med størst tilbagegang

 Branche Tabt omsætning
Trykkerier mv. -15,4 %
Gymnasier og erhvervsfaglige skoler -18,6 %
Sport -18,9 %
Anlægsentreprenører -19,8 %
Restauranter -21,3 %
Forlystelsesparker og andre fritidsaktiviteter -40,7 %
Hoteller mv. -44,3 %
Teater, musik og kunst -44,9 %
Luftfart -60,7 %
Rejsebureauer -63,1 %
Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af Danmarks Statistik.

De 10 brancher med største tab i omsætning for virksomheder i 2020.

Relaterede Nyheder