3 trin til en fornuftig økonomi
De er meget at gøre i din økonomi. Hvad skal du fokusere på for at få en fornuftig økonomi? Her har du 3 trin til en fornuftig økonomi på lang sigt.
Vær fornuftig med din økonomi
Vi bliver dagligt bombarderet med tilbud om lån, der lover, at du kan realisere din ønsker nemt og hurtigt. Desværre viser det sig altid at være forbrugslån med renter og årlige omkostninger langt over 100 %. Det, kan de fleste se, ikke er fornuftigt.
Det er straks sværere at vide, hvad der er fornuftigt, når det handler om valg af bolig, opsparing til pension og planlægning af det daglige forbrug. Hvad er fornuftigt og hvad er ikke?
Når du planlægger og styrer din privatøkonomi fornuftigt, kan du få mere ud af dine penge. Det handler ikke om at spare, men om at bruge penge, når det er fornuftigt, og lade være, når det ikke er. For at være fornuftig med din økonomi skal du også kunne følge dine planer og styre dine projekter.
Køb en ejerbolig
Bor du i Danmark er det fornuftigt at eje sin bolig, hvis det er muligt. Det er med andre ord fornuftigt at indrette din økonomi, så du har eller får råd til en ejer- eller andelsbolig. Det skyldes, de danske skatteregler, der giver dig en fordel hvis du ejer din bolig (og/eller et sommerhus).
Du betaler nemlig som hovedregel ikke skat af et eventuelt afkast, når du sælger en ejerbolig. Samtidig har rentefradraget stor værdi for boligejere, selv om det nu stille og roligt er under afvikling.
Fordelen ved at eje sin bolig er især vigtig for familier med lave indkomster, fordi opsparing i boligen ikke giver modregning i folkepensionens pensionstillæg. En ejerbolig giver to muligheder at spare op på, der er gode for økonomien. Dels gennem afdrag på lån, der giver dig lave boligomkostninger, når lånene er væk og dels gennem værdistigninger, der ikke beskattes.
Selv om du betaler boligskatter som ejer, slipper du ikke for disse omkostninger som lejer, hvor de er indregnet i huslejen. En udlejer skal desuden tjene på udlejningen eller, hvis der er tale om almennyttige boliger, i det mindste ikke tabe penge. Ser du på regnestykket over hele livet, er det bedre for de fleste familier at eje end at leje.
Køb og salg af bolig er afgørende for din økonomi
Sig nej til høje omkostninger på pensionsordninger
De finansielle omkostninger i dine pensionsordninger er blandt dit livs største udgifter. Selvom de kan synes små i begyndelsen, bliver de med tiden til meget store beløb, hvis du ikke er opmærksom, når du indgår aftalen. Det er ikke fornuftigt at betale en procentdel af dit depot hvert år, men det gør langt de fleste faktisk.
Pensionsselskaber og banker har indrettet deres forretning på at tage en del af dine opsparingspenge hvert eneste år. Du skal selv sige fra overfor det. Unødvendigt høje omkostninger i din pensionsordning, giver dig væsentligt mindre at leve for i pensionstilværelsen. Ved overgangen til pension kan forskellen på den dyreste og den billigste ordning være 25-40 % af din samlede pensionsopsparing.
Pensionsopsparing – omkostninger er nøglen til et bedre afkast
Planlæg dit forbrug på lang sigt
Det er ikke muligt at give en generel regel for fornuftigt dagligt forbrug, det er meget forskelligt for de enkelte familier. Den fornuftige måde at styre forbruget er, at fastlægge et forbrug, der giver balance i økonomien på lang sigt, dét forbrug, der sætter dig i stand til at leve, som du vil, hele livet.
Det tal kan variere fra år til år. For de fleste danske familier bestemmer den årlige indkomst mulighederne for forbrug. Derfor skal det fornuftige forbrug tilpasses løbende – også i forhold til din forventede restlevetid.
Sådan planlægger du opsparing og forbrug.
Brug viden og tid på din økonomi
Jeg vil påstå, at de fleste familier kan få en fornuftig økonomi ved at tilpasse de 3 dele af økonomien, jeg gennemgår ovenfor. Der er naturligvis mange andre dele, du med fordel kan tage fat i, som fx bil, forsikring og helbred. Men har du de 3 nævnte dele på plads, er du godt på vej til at få en fornuftig økonomi.
Det kræver, at du sætter dig ind i tingene, og at du løbende bruger tid på at passe din økonomi, men så får du også et stort udbytte af din indsats. Forskellen på at indrette økonomien mere eller mindre fornuftigt kan være flere tusinde kroner om måneden.