fbpx
Sæt mål for din privatøkonomi i 2024

Sæt mål for din privatøkonomi i 2024

Det er tid til at sætte mål for din økonomi i 2024. Du kan ikke gøre alt på en gang, så tænk over, hvad du skal nå det kommende år.

Sætter du mål for din privatøkonomi, forbedrer du muligheden for at føre dine ønsker ud i livet i løbet af året. Her får du et redskab der kan hjælpe dig med at omsætte dine ønsker og behov til konkrete mål og planer for din privatøkonomi.

Udgangspunktet er, at du formulerer dine ønsker for din økonomi. Nogle ønsker er lette at opfylde mens andre er svære at nå. Du når dog længst, hvis du ved, hvad du vil til at begynde med.

3 principper til at planlægge økonomien – Finanshuset Fredensborg

Sæt dine mål for din økonomi

Brug dette skema til at vælge dine ønsker for  forskellige dele af din økonomi og planlægge, hvordan du vil føre dem ud i livet.

Del af økonomienØnskerManglerBæredygtighedFravalg
IndkomstHvor meget af dine indtægter skal gå til pension, og hvor meget skal være indkomst? Hvor meget skal udbetales som udbytte, hvis du har virksomhed? Ophør af job og virksomhed.Nyt job. Højere løn. Lavere arbejdstid. Mere pensions-udbetaling.Hvis du har kapital og aktieindkomst, kan du overveje, om du vil sikre en større andel af indkomst fra bæredygtige aktiviteter?Planlægger du en større omlægning af din tilværelse kan fravalg være nødvendig. Uddannelsesperioder kræver ofte fravalg.
Faste udgifterReduktion af driftsudgifter, som el, gas, varme, forsikring, brændstof, mv. Køb af aktiver, som bil, båd, indbo mv.Bil nummer 2. Livsforsikringer. Vedligeholdelse af ejendomme. Abonnementer. Kontingenter.  Kan du indrette din tilværelse med bolig, bil, sommerhus mv. på en måde, så dit CO2-aftryk sænkes? Kender du dit CO2 aftryk? Skift eller forbedringer af dine aktiver kan medvirke til at nedbringe dit CO2 aftryk.Bil nummer 2 Overvej at være selvforsikret (men pas på ikke at blive underforsikret). Faste udgifter kan snige sig ind i budgettet med tiden. Gennemgå dine udgifter og tjek om du betaler for noget, du ikke har brug for.  
Rådigheds-beløbFerie. Ting til hjemmet. Husholdning. Beklædning.Dit rådighedsbeløb udtrykker din levestandard. Er det lavt, kan det skyldes for mange faste udgifter. Se på balancen mellem Indtægter efter skat og de faste udgifter.Der er mange måder at blive bæredygtig på. Husholdning er en af de væsentligste. Genbrug er en anden. Køb brugt og sælg det, du ikke har brug for.Er der ubalance i din økonomi, kan det være nødvendigt at fravælge ønsker eller at sælge eller udskifte aktiver.
LikviditetOverskydende likviditet bør placeres i værdipapirer for at skabe indtægter til dig. Det kan være besværligt at have en dårlig likviditet. Omlægning af lån og valg af afdragsfrihed kan være muligheder, hvis du ikke vil nedsætte dit forbrug nu.Det er ubehageligt at mangle penge. Det almindeligste grund til at mangle penge, er fordi du bruger for meget. Mangler du penge uden at bruge for meget, har du to muligheder. Du kan arbejde mere eller med noget andet. Eller du kan fjerne nogle faste udgifter.At investere i bæredygtighed i din husholdning kræver ofte likviditet. Derfor skal det planlægges godt. At investere dine penge i bæredygtighed er en god ide for at skabe grundlag for et langsigtet godt afkast.For at skabe likviditet i din økonomi kan det være nødvendigt at udskyde eller fravælge nogle af dine ønsker. Mangler du likviditet er du tvunget til at vælge noget fra. Det første er at foretrække.
Frie midlerDet er en god ide at spare op løbende i din økonomi. Du skal have penge tilovers, når du har betalt, det du har brugt.En brugt kassekredit kan være udtryk for en ubalance. For mange likvider kan være det samme.Husk at investere bæredygtigt.Du bør have så få likvider i frie midler som muligt. Det skyldes, at frie midler beskattes hårdt, både når du tjener dem (gennem indkomster), og når de giver afkast.
PensionSørg for at spare op, når du kan fjerne topskat, og du ikke betaler topskat, når pengene udbetales.Du har ikke sparet tilstrækkelig op til pension, hvis du må begrænse dit liv som pensionist.Bæredygtighed i pensionerne er særlig vigtigt, da investeringer her skal ses over hele livet.Overvejer du tidlig eller senere pension end folkepensionstidspunktet kræver begge dele særlig planlægning, for at du kan optimere din pensionsopsparing i forhold til dit løbende forbrug.
Fast ejendomDu bør om muligt eje fast ejendom i form af bolig eller sommerhus pga. den skattemæssige fordel, det giver.Bor du det rigtige sted? Holder du de rigtige ferier? Der er mange spørgsmål når det handler om, hvor du bor, og hvad du vil bruge din fritid til. Du bør med jævne mellemrum tage disse spørgsmål op.Boligen er den vigtigste del at gøre bæredygtig. Undersøg hvor du kan spare penge og blive mere bæredygtig.Du kommer sandsynligvis til at flytte 4-5 gange i løbet af dit liv. Det koster penge hver gang.
AndetDu bør altid tjekke dine finansielle omkostninger på det, du køber i bank, realkredit, forsikring mv.   

Hent skemaet som pdf

Finanshuset har lavet en privatøkonomisk opgavekalender, der hjælper dig med at holde din privatøkonomi i topform. Hver måned får du 4 opgaver indenfor opgørelser, forbrug og rådighedsbeløb, opsparing og pension og omkostninger. Abonnerer du på FinansNYT får du mulighed for at hente den nyeste version i januar måned hvert år.

Sætter du fornuftige mål for din økonomi for 2024, og holder du økonomien ved lige med den privatøkonomiske opgavekalender, er du godt i vej med at sikre din økonomi nu og i fremover.

Planlæg din pensionsopsparing – Finanshuset Fredensborg

Relaterede Nyheder