5 råd der holder din opsparing på sporet
Har du svært ved at styre forbruget, så det ikke æder af opsparingen måned efter måned? Oplever du gang på gang, at er ikke noget tilbage til opsparing sidst på måneden? Her har du 5 råd der holder din opsparing på sporet.
Det er sjovere at bruge penge end at spare op. Derfor er det en evig kamp at prioritere din opsparing. Fristelsen til at bruge penge sniger sig let ind i dagligdagen, så der er mindre tilbage, end du har planlagt, når måneden er gået.
Usikkerhed om opsparing skaber utryghed for fremtiden. Derfor har du brug for nogle principper, der hjælper dig holde fast i dine mål for din privatøkonomi.
Men bare rolig sådan har de fleste danskere det, her har du 5 råd der holder din opsparing på sporet.
1. Kend din type
Vi har alle vore tilbøjeligheder, når det gælder, hvordan vi handler i vores økonomi. Hvis du vil ændre den måde du tilrettelægger din økonomi på, er det godt at være bevidst om dine og din partners tilbøjeligheder, når det gælder økonomi.
Der er fire forskellige økonomiske typer. Hvilken type ligner du mest?
Test din type og styr din økonomi.
2. Tænk langsigtet
Det er godt at have en kortsigtet opsparing til uforudsete udgifter. For de fleste er det tilstrækkeligt med 50.000-100.000 kr. Men faktisk er den langsigtede opsparing endnu vigtigere. Den langsigtede opsparing sikrer, at du har penge at leve for, når du ikke længere kan eller vil arbejde.
Det er vigtigt, at du sætter et mål for, hvor stor denne opsparing skal være. Det gør du ved at tage udgangspunkt i dit forventede forbrug i pensionsperioden. Se, om du skal spare mere eller mindre op med denne pensionsberegner: Sparer jeg rigtigt op til pensionen?
På lang sigt er renters rente-effekten den vigtigste kraft i din økonomi. I gennemsnit bliver 1 krone til 3 kroner over 30 år. Renters rente-effekten giver dig altså 2 kroner for hver krone du har til at starte med. Det betyder, at jo tidligere du begynder at spare op, desto større bliver din formue i den anden ende.
3. Undgå unødvendig gæld
Boligkøb, bilkøb, uddannelse og forbrug – det er de vigtigste grunde til gældsætning i Danmark. Din gældsætning vil typisk være størst, når du er ung, fordi da stifter du familie, tager uddannelse og køber bolig.
Der er gode muligheder for at låne penge i Danmark, derfor skal du passe på. Undgå så vidt muligt at have gæld og formue samtidig. Det kan fx være dyrt for dig, at have forbrugslån med høj rente og pensionsopsparing samtidig.
Afdrag først på gæld med høj rente og undgå at låne til forbrug, det er den nemmeste vej til en god stor opsparing.
Den rigtige pensionsopsparing for dig
4. Hav faste gode vaner
Dit forbrug kan let undergrave dine muligheder for at spare op. Derfor gælder det for de fleste om at skabe nogle sunde faste forbrugsvaner. Det gør du bedst ved at lave og holde et budget for både faste og variable udgifter.
Når først har lagt budgettet, kan det føles kedeligt og trist at holde det. Men sandheden er, at det først bliver rigtigt kedeligt, når du har brugt for meget Beregn dit rådighedsbeløb med et budgetskema.
5. Spar ikke mere op end nødvendigt
Sparer du for meget op, begrænser du dit nuværende forbrug mere end nødvendigt. Det gælder også, om at bruge dine penge, mens du kan, så der skal også være måde med galskaben. Det giver ikke mening at spare op, uden du har et mål med det.
Regn med, at dit liv som 70-årig er helt anderledes end det er som 30-årig. Derfor er det nødvendigt, at du løbende vurderer, om din opsparing er tilstrækkelig. Du ved jo ikke hvordan dit liv forløber. Derfor må du planlægge med en større reserve i dit opsparingsmål, når du er 30, end du behøver som 50-årig.
Dette kræver selvfølgelig, at du har været bevidst om din opsparing som 30 årig.
Så lidt skal du spare op til pension
Gennemgå din privatøkonomi ud fra de 5 råd, og se på din opsparing og opsparingsevne. Har du et realistisk opsparingsmål? Sparer du for meget eller for lidt op? Se på dit budget og lav de nødvendige ændringer.