fbpx
Kontrol med inflationen

Kontrol med inflationen

Efter måneder med uafbrudt stigning faldt vigtigt inflationstal i september. Er det tegn på at der omsider er ved at være kontrol med inflationen?

Djævlen i detaljen

Inflationen forsatte sin stigning i september måned, og er nu over 10 %, – det højeste niveau i 40 år. Energi- og råvarepriserne driver stadig inflationen i vejret, og fødevarer er nu den største usikkerhed i familiernes privatøkonomi.

Grafen over inflationen de seneste 40 år ligner en Tour de France-etape, med afslutning på en af de store bjergtoppe, som Podačar og Vingegaard kæmper om. Og dog, hvis du ser nøje efter, slutter kurven ikke helt på toppen. Etapen falder faktisk en smule lige inden målstregen. Nogle gange ligger djævlen – eller pointen – i detaljen.

Årlig inflation (forbrugerprisindekset) og kerneinflation 1981-2022. Kilde: Danmarks Statistik – Fortsat højere årsstigninger i forbrugerpriserne

Inflationskrisen rammer privatøkonomien – Finanshuset Fredensborg

Et spørgsmål om kontrol

Det kommer næppe bag på nogen at inflationen stiger – det må siges og være forventet efter måneders uafbrudt stigning. Kurven for kerneinflationen knækkede fra august til september og det er vigtigt, fordi kerneinflationen driver dine generelle omkostninger i vejret.

Det er for tidligt at sige om knækket er udtryk for en ny tendens – kurven kan stige igen næste måned. Ikke desto mindre kan det være en væsentlig detalje at holde øje med.

Kurven for kerneinflation knækkede fra august til september. Det kan være første tegn på, at inflationsudviklingen er ved at komme under kontrol.

Er kurven rent faktisk knækket, kan vi for første gang i lang tid se lys for enden af tunnelen. Det betyder ikke, at problemerne er forbi, men det er måske blevet muligt at overskue og kontrollere dem.

Manglende kontrol gør det svært at håndtere risiko. Spørgsmålet om kontrol er derfor det første, der skal besvares i penge- og finanspolitikken. I øjeblikket er svaret stadig nej, inflationen er ikke under kontrol.

Sådan håndterer du stigende renter – Finanshuset Fredensborg

Relaterede Nyheder