fbpx
Investering i sommerhus – en god forretning

Investering i sommerhus – en god forretning

Investering i sommerhus er en god forretning, hvis du mangler fast ejendom i din formue. En god blanding af aktier, obligationer og fast ejendom er godt for din økonomi.

Markedet for sommerhuse boomer – og med god grund. Fordelagtige skatteregler gør det til en god forretning at placere dine penge i et sommerhus.

Dit sommerhus er også en investering

De fleste ser nok først og fremmest et sommerhus som et spørgsmål om livskvalitet, og det er ikke forkert. Men det er også en investering, der helst skal give et afkast på lang sigt. Derfor er det vigtigt også at se på køb af sommerhus med økonomiske briller.

Se dit sommerhus på linje med dine øvrige investeringer gennem dit liv. Som med andre investeringer skal du sikre dig, at du kan tåle risikoen, inden du investerer.

Din risiko består af flere dele. Dels er der risikoen for at ejendomsmarkedet kommer i krise, og hvad det medfører for din økonomi. Derudover er der risikoen ved din finansiering af lånet. Kan din privatøkonomi klare et variabelt forrentet lån eller skal du vælge fast rente?

Endelig er der dét, at et sommerhus giver dig flere faste omkostninger i lang tid fremover. Det stiller krav om en stabil fast indkomst.

Læs vidensartiklen: Gode råd om køb af sommerhus

Et alternativ til negativ rente og aktier

Har du et større likviditetsoverskud stående i banken til nulrente eller negativ rente, og vil du ikke at investere i aktier, kan investering i et fornuftigt sommerhus være et godt langsigtet alternativ.

Et sommerhus er ofte en god investering, uanset om du har tænkt dig at benytte det selv. Det bedste er naturligvis, hvis du også bruger det selv, fordi du så kan begrænse dine omkostninger til leje af feriebolig, hotel eller andet. Mange familier kan på den måde spare penge på at købe sommerhus.

4 + 1 fordele ved investering i sommerhus

Der er mange fordele ved at købe sommerhus, hvis du vælger en god beliggenheden. Billig finansiering og udlejning kan give dig et løbende overskud på din investering i sommerhus.

Priserne på sommerhuse kan svinge meget, på det seneste er de steget meget, og det kan virke skræmmende, hvis du foretrækker lav risiko på din investering. På trods heraf kan langt de fleste danskere med fordel spare op i fast ejendom som fx et sommerhus frem for i en pensionsordning.

Der er 4 fordele ved at købe et sommerhus.

  1. Investering i sommerhus giver på lang sigt typisk et pænt afkast – dog ikke bedre end aktier.
  2. Afkast ved salg af fast ejendom som et sommerhus er typisk skattefrit.
  3. Der er gunstige regler for skat af indkomst fra udlejning af ejerboliger og sommerhuse.
  4. Dine udgifter til ferie falder sandsynligvis, fordi sommerhuset erstatter andre og dyrere ferieformer.

En sidste væsentlig fordel at tage med i overvejelserne om køb af sommerhus er, at du i øjeblikket kan låne med meget lav rente til køb af sommerhuset. Det forbedrer regnestykket væsentligt på lang sigt. Billig finansiering kan give dig et løbende overskud på dit sommerhus, hvis du lejer det ud i bare få uger af året.

Du kan belåne dit sommerhus med op til 75 % af ejendomsværdien i et realkreditselskab.

På kort sigt kan et sommerhus være en lidt usikker investering, men konjunkturudviklingen i samfundet gør, at fast ejendom herunder sommerhuse på lang sigt stiger i værdi.

Få flere artikler som denne

Kan du lide denne artikel? Få vores gratis nyhedsbrev, FinansNYT. Hold dig orienteret om privatøkonomi, og få gode råd til at indrettet dig bedst muligt.

Lav skat på sommerhuse

Boliger (og sommerhuse) beskattes meget mildt, du betaler eksempelvis ikke skat af en eventuel avance, når du sælger. Dertil kommer, at du kan trække renteudgifter fra, og lejeindtægter er langt hen ad vejen skattefri. Det gør det muligt at indrette dig, så du har en skattemæssig fordel, der sænker kravet til afkast før skat.

I forhold til andre typer investering gør skattefordelen ved investering i sommerhus er afkastkravet væsentligt lavere – måske helt nede omkring 2-3 % om året. Når vi ser på historien, viser det sig, at investering i bolig og sommerhus er en fordel på lang sigt.

Derfor er det en fordel for de fleste at have en del af formuen i fast ejendom. Som tommelfingerregel kan du regne med, at du skal have cirka 1/3 af formuen investeret i fast ejendom (friværdien), når du går på pension. Bor du til leje, er et sommerhus et godt investeringsmæssigt alternativ til investering i en ejerbolig.

Det er tilladt at have to sommerhuse, så længe de ikke ligger lige op ad hinanden, og du selv bruger dem jævnligt, er avancen ved senere salg skattefri i langt de fleste tilfælde.

Desuden har nye skatteregler forbedret mulighederne for at tjene på at leje sommerhuset ud. I 2021 kan du have en lejeindtægt på 42.700 kr. uden at betale skat – hvis du lejer ud gennem et bureau. Det gælder også for ejendomme i udlandet, hvis bureauet er registreret i Danmark hos Skat.

Læs vidensartiklen: Udlejning af sommerhus

Virksomhedsskatteordningen ikke for sommerhuse

Vær opmærksom på, at du ikke kan bruge virksomhedsskatteordningen på et sommerhus – heller ikke hvis du afskriver dig muligheden for at bruge det selv. Naturstyrelsen skal give tilladelse før du kan bruge et sommerhus erhvervsmæssigt, og det gør de normalt ikke.

Få uafhængig rådgivning om investering i fast ejendom

Relaterede Nyheder