3 skridt til en bedre økonomi

Selvom du har en fornuftig økonomi, kan du stadig forbedre den. Her får du 3 skridt til en bedre økonomi. Tjek din forskudsskat og omkostninger til bank og pensioner. Du skal holde din privatøkonomi vedlige, hvis du vil have mest muligt ud af dine penge. Det tager lidt tid i løbet af året, men det er som regel ulejligheden værd, når bare du ved, hvad du skal bruge tid på. Derfor er det praktisk at bryde arbejdet op i mindre delopgaver, som du kan udføre i løbet af året. Nogle opgaver tager lang tid, andre gange kan du klare det med nogle enkelte tryk på tastaturet. I reglen kan du dog hente en meget høj timeløn, for den tid du bruger. Det er vigtigt, at du løser dine opgaver løbende og med passende mellemrum dvs. mindst en gang om året.

Tjek din forskudsskat

Den første opgave er at sørge for, at din forskudsskat er korrekt. Det gør du ved at tjekke dine tal i forskudsregistreringen på www.skat.dk. På den måde sikrer du, at du ikke kommer til at skylde penge i skat. Er din forskudsregistrering forkert, kommer du nemt til at bruge skattepenge til andre formål, fordi din nettoløn er for høj. Du bør tjekke din forskudsskat et par gange om året, eller hver gang du eksempelvis oplever ændringer i indkomst, rentefradrag eller pensionsindbetalinger. Og husk så lige at tjekke, om du har fået angivet alle dine fradrag korrekt, mens du er i gang.

Tjek dine omkostninger i banken

Hvor meget betaler du for dine ydelser i banken? Hvert år i januar får du en årsopgørelse fra din bank. Her kan du se, hvor meget du betaler for de ydelse, du får i banken i løbet af året. Det er særligt vigtigt at tjekke renteudgifter og indlånsaftaler. Har du mange forskellige konti i banken, mister du let overblikket. Der kan let opstå situationer, hvor du betaler for meget på lån og kassekredit, mens du har penge, der slet ikke forrentes på dine indlån. Du kan forbedre dit overblik og spare renteudgifter ved at flytte om på dine penge og sløjfe unødvendige konti.

Tjek dine pensioner

Det er vigtigt for dig at vide, om du betaler for meget for dine pensionsordninger. Det er forholdsvis let at få et hurtigt svar på dette, men det er straks sværere at få et præcist svar. Det hurtige svar er, at betaler du mere end 0,5 % om året for din pensionsordning, kan du med sikkerhed få det billigere et andet sted. Selv ret beskedne unødvendige ekstraomkostninger kan få stor betydning for dine udbetalinger i pensionsperioden. Omkostninger slår nemlig igennem med renters rente i dine pensioner. Derfor bør du mindst en gang om året sikre dig, at du ikke betaler mere end 0,5 % om året i omkostninger på dine pensionsordninger. Når det kan være svært at sige præcist om omkostningerne er for høje i en pensionsordning, skyldes det, at der er så mange forskellige slags omkostninger. Er du i tvivl om hvor meget du betaler i omkostninger på din pensionsopsparing, kan du skrive til din bank eller dit pensionsselskab og spørge. Viser det sig, at du betaler for meget, og er du ikke bundet i en bestemt ordning, bør du ændre ordningen. Det kan være besværligt at flytte din pensionsordning, hvis der er forsikringsdækninger knyttet til ordningen, men gør det alligevel. Og husk nogle gange behøver forsikring og opsparing ikke at være i samme selskab. Du kan få en uafhængig økonomisk rådgiver til at tjekke, om du betaler for høje omkostninger i dine pensionsordninger.
Relaterede Nyheder