fbpx
Giv dine penge til børn og børnebørn

Giv dine penge til børn og børnebørn

Har du mere, end du har brug for som pensionist? Giv dine penge væk og lad børn og børnebørn få gavn af pengene, mens du lever. Det gør arven mere værd.

Tal økonomi med familien

”I pengespørgsmål har alle samme religion” sagde Voltaire for mere en to hundrede år siden. Det kan ikke desto mindre være rigtig svært at tale om pengesager med andre, især sin egen familie. Alligevel kan det være værdifuldt at gøre forsøget.

Giv penge du ikke har brug for væk

Måske kan nogle af dine penge gøre bedre gavn hos dine børn eller børnebørn. Det kan oven i købet være, at du og dine arvinger kan slippe for noget af arveafgiften, ved løbende at give penge som årlige gavebeløb til børn og børnebørn.

Det kræver dog, at du har et godt overblik over, hvor mange penge du har, og hvor mange du har brug for fremover.

Du bør som udgangspunkt ikke forære penge væk, hvis du ikke kender dine behov og ønsker om forbrug i resten af dit liv. Du har også brug for at vide, hvordan din formue udvikler sig ud fra rationelle forventninger om afkast og risiko. Endelig skal du have plads i økonomien til reserver.

Stil betingelser for gaver

Når du har afklaret, om du har penge nok til at forære nogle af dem bort, kan du overveje om, du vil stille betingelser for gaven. Måske frygter du, at pengegaver bliver brugt hurtigt og letsindigt, uden varig nytte. Det kan også være, at du vil sikre dine egne børn og børnebørn, men ikke deres ægtefæller.

For at sikre pengegaven, kan du eksempelvis give den som særeje. Du kan også vælge at give pengene som indbetaling til en pensionsordning eller ved at indfri et lån. Reglerne for at give gaver kan virke rigide, men du kan omgå de stive rammer ved at lave et gældsbrev for beløb, der overskrider det gaveafgiftsfrie beløb.

Du kan oprette anfordringsgældsbreve eller familielån uden rente og afdrag. På den måde kan pengene flyttes så hurtigt, som du ønsker det, og så kan du på længere sigt vælge årligt at gavegive inden for rammerne af reglerne. Skulle der være restgæld på gældsbrevet tilbage, når du dør, indgår det blot i boet.

Giv skattefri gave med forældresalg

Giv pengene nu

Ved at give dine penge væk mens du lever, kan de blive meget mere værd for dine børn og børnebørn, end for dig selv. Det skyldes især renters rente-effekten. Jo længere tidshorisont for investeringen, desto flere penge er der i sidste ende.

Jeg vil eksempelvis foreslå dig, hvis du har råd, at give dine børnebørn en aldersopsparing (pensionsordning) som gave, når de fylder 18 år. Du kan give 5.100 kr. om året til hvert barnebarn.

Det giver dem en skattemæssigt meget gunstig opsparing, der ikke umiddelbart kan bruges til tant og fjas. Pengene er som udgangspunkt bundet til de kan udbetales som pension. Det er dog muligt at hæve pengene før tid mod at betale en stor strafafgift.

Der er sandsynligvis løsninger, der tilgodeser dine ønsker som giver, og samtidig skaber et bedre finansielt resultat, når du giver midler videre til de næste generationer.

Et testamente sikrer økonomien
Relaterede Nyheder