fbpx
Dyrere at være dansker

Dyrere at være dansker

Inflationen er faldet, men den er ikke væk. Priserne er højere end nogensinde. En væsentlig varegruppe er steget i 2024. Sådan passer du på din privatøkonomi.

Nye prisstigninger rammer privatøkonomien

Inflationen steg i 2022 og toppede i 2023. Siden da er priserne ikke faldet igen. Der skal en periode med deflation (faldende priser) til for at udligne effekten af inflationen, og det er ikke sket. Når inflationen er faldet, betyder det blot, at priserne stadig stiger, – de stiger bare ikke lige så hurtigt.

Priserne på nogle varer er faldet i 2023 – eksempelvis energi og brændstof, men generelt er priserne højere nu, end de nogensinde har været. I 2024 er prisen på fødevarer steget markant.

Generelt er privatøkonomierne følsomme overfor stigende priser på fødevarer, så når den varegruppe stiger meget, kan det mærkes. Som du måske har bemærket, skiller én vare sig ud, -smør er steget med 32 % fra januar 2023 til januar 2024.

Når vi ser på den samlede inflation for alle varegrupper i figuren, ligger kerneinflationen i januar 2024 pænt på 2,5 % – det perfekte leje i en stabil økonomi. Det er dog for tidligt at erklære inflationskrisen for overstået, det kan vi tidligst gøre i slutningen af 2024.

Inflation og kerneinflation i Danmark januar 2022 til januar 2024. Kilde: NYT: Stigning i inflationen, men fald i kerneinflationen – Danmarks Statistik (dst.dk)

Inflationen fortsætter resten af året

Lige nu må vi forvente, at priserne vil stige i løbet af året, især priserne på fødevarer. Det skyldes, at lønstigninger og stigende priser på råvarer vil sætte sig i priserne på forbrugsvarer og fødevarer. Derfor bør du holde skarpt øje med dit daglige forbrug gennem hele 2024.

Reallønnen er generelt faldet i perioden. Der har været lønstigninger, men de har typiske været mindre end inflationen. Forventningen er dog, at det bliver bedre i den kommende tid. Således vil en forventet inflation i slutningen af 2024 omkring 2 % være mindre, end det der er aftalt i lønstigninger i 2024.

Styr din risiko i formuen i 2024 – Finanshuset Fredensborg

Pas godt på din privatøkonomi

Du ved selv bedst, hvad der er sket med din løn og din privatøkonomi de seneste år, men det er ret sikkert, at udviklingen har været negativ for din privatøkonomi. Derfor er det vigtigt at tjekke, om der er noget, du kan gøre bedre.

Det kan du gøre med Finanshusets privatøkonomiske opgavekalender, hvor du hver måned kan se mit forslag til 4 opgaver, der kan bidrage til en bedre privatøkonomi.

Du kan få tilsendt opgavekalenderen her: www.finanshus.dk/opgavekalender/

4 privatøkonomiske opgaver – Finanshuset Fredensborg

Relaterede Nyheder