fbpx
Negative renter fortsætter

Negative renter fortsætter

Du må leve med at de negative renter fortsætter et stykke tid endnu. ECB tøver med at hæve renten, det har blandede konsekvenser for din og Danmarks økonomi.

Dansk rente bundet til Euroen

Indstil dig på negativ rente på indlån de kommende 3 måneder efter udmeldingen om, at Den Europæiske Centralbank ECB venter med at regulerer renterne.

Når din bank tager sig betalt for at have dine penge stående, skyldes det, at den selv betaler for at have penge i Nationalbanken. Og nationalbanken følger ECB’s rente, fordi Danmark fører fastkurspolitik i forhold til Euroen.

Fast eller flydende kurs

Hvis Danmark selvstændigt hævede renten uafhængigt af ECB ville investorerne opkøbe danske kroner, og det medfører at kursen vil stige. Større efterspørgsel efter kroner får prisen til at stige.

Vores nordiske nabolande har valgt en anden politik. De holder kursen flydende i forhold til Euroen, og derfor svinger kursen på svenske og norske kroner ofte meget i forhold til danske kroner og Euro.

Kursen på svenske og norske kroner fra 1/5 2007 – 29/4 2022. Kilde: Nyt fra Danmarks Statistik og Statistikbanken DNVALD om valutakurser.

Figuren viser forskellen i den danske pengepolitik, og den de har valgt i Sverige og Norge. Der er fordele og ulemper ved både fast og flydende kurser, men i Danmark er vurderingen, at vi med fordel kan fastholde vores lange tradition for fast kurs i forhold til Euroen. Derfor sætter den danske nationalbank ikke renten i vejret før ECB hæver sin.

Og ECB har netop meldt ud at banken ikke forventer, at renterne ændres inden juli. Trægheden med at tilpasse renterne betyder, at Euroen falder i værdi i forhold til Dollaren. Dermed justerer markedet forventningerne til tilpasningen af renterne i USA og Europa.

Krise forude? – tro på fremtiden

Blandede bolcher for din økonomi

Udover at du må trækkes med negative renter et stykke tid endnu, betyder tilpasningen i valutakurserne, at råvarer, der typisk afregnes i dollar, bliver dyrere. Det bliver også dyrere for dig at rejse i USA. Til gengæld bliver europæiske varer billigere end amerikanske, og det vil være godt for handelsbalancen.

For dine investeringer betyder dette, at amerikanske aktier får større værdi. Det viser også, at det er vigtigt at have mere end én valuta i din portefølje, spredning af risiko er alfa og omega i disse tider.

Tid til at tjekke din risiko

Relaterede Nyheder