fbpx
Krise forude? – tro på fremtiden

Krise forude? – tro på fremtiden

Er Danmark på vej ud i en uset stor krise? Eller er det bare midlertidigt, at alting er smidt op i luften, og lander vi på benene igen om lidt. Her er mit bud.

Det skal du holde øje med

Ruslands invasion i Ukraine har sat alting på spidsen – også de finansielle markeder, og det kan potentielt blive giftigt for din privatøkonomi på kort sigt. Det kan også være, at det bliver ved krusninger på overfladen. Hvad skal vi holde øje med, når vi ser på udviklingen de kommende 6-12 måneder.

Inflation

Inflationen skal kontrolleres, og det betyder højere renter. Læg mærke til, at højere renter allerede er virkelighed for de lange renter, og at det ikke er sikkert, at de stiger meget mere. De korte renter vil dog formentligt stige, når og hvis ECB og nationalbanken lader diskontoen stige igen – og det gør de forventningsvis meget snart.

Årsagen er, at kontrol af inflationen næsten kun kan ske ved at sætte renten i vejret for på denne måde at sænke aktiviteten i samfundet. Priserne falder, når efterspørgslen falder. Denne del af pengepolitikken er forholdsvis barsk, da det på kort sigt betyder fald i værdipapirformuerne som følge af fald i obligationskurser og aktiekurser (er sket med de forventninger der er lige nu).

Inflation – en mulighed i din privatøkonomi

Ejendomsmarkedet

Derudover vil ejendomsmarkedet bremse op og huspriser stagnere eller falde. Denne del sker en del langsommere end det ovenstående, og derfor må det forventes at den økonomiske politik eventuelt også bruges til at reparere på uhensigtsmæssige bevægelser i danskernes privatøkonomi.

Råvarer

Kunsten bliver at sænke farten i økonomien uden at bremse for meget for hurtigt. En af årsagerne til, at vi har høj inflation i dag er, at økonomien kom for hurtigt i gang igen efter covid-19. Produktionen kunne ikke følge med, og derfor opstod der råvareknaphed, da verdensøkonomien vågnede igen. Det kan ikke udelukkes, at der har været en vis grad af overjustering af priserne hos leverandørerne i flere sektorer, der har benyttet lejligheden til at tjene flere penge.

Råvareknaphed er derfor et af de elementer, du skal holde øje med. Det medfører højere priser, lavere efterspørgsel fra forbrugerne, som tror, at priserne falder igen senere, og nu også en krig, som udover forfærdelige menneskerettighedsforbrydelser også forstyrrer forsyningskæderne og ødelægger værdier. Det er virkelig en dårlig kombination af negative faktorer i verdensøkonomien.

Energi

Energi og forsyningssikkerheden er den fjerde hurdle for en stærk vækst i Danmark og Europa. Der skal findes en løsning på dette problem hurtigt, da der ikke er nogen fornuftig virksomhedsleder, der vil investere i fremtiden, hvis ikke forsyningssikkerheden for energi er på et meget højt niveau. Alle holder på pengene, og så længe de gør det, sker der ikke noget – ud over en gevaldig recession.

Renter

Men der er faktisk også et femte problem. Højere renter, lavere produktion og en stor COVID19 statsgæld mange steder kan sætte stater under pres. Særligt stater med en meget høj statsgæld som Italien og Grækenland bliver presset, og det vil sætte Euroen under pres. En gældskrise kan ikke udelukkes.

Så galt går det dog formodentlig ikke, men det bliver en linedans i de kommende 12 måneder. Andre faktorer taler imod en recession. Vi har eksempelvis et robust finansielt system med store reserver. Vi har også en stor privat opsparing fra en lang periode med COVID19, hvor ingen rigtigt kunne bruge penge.

Høj inflation presser renten op

Tro på fremtiden

Det handler derfor om at få lagt tydelige planer for fremtiden i den økonomiske politik, så alle ved, at de stadigvæk kan bruge lidt penge. Vi behøver ikke være bange for fremtiden er det signal, der skal til, i den økonomiske politik. Paradokset er, at hvis mange bliver bange for fremtiden, så får de ret. Så bliver fremtiden, som de frygter – det bliver en selvopfyldende profeti. Derfor er troen på bedre tider afgørende for, at det rent faktisk bliver bedre.

Der er en tendens til at tro, at et opsving fortsætter evigt – det gør de ikke. Det samme gælder kriser og nedture, de stopper også på et tidspunkt. Med andre ord går det op og ned, og det skal du regne med i din privatøkonomi. Lige nu må du regne med, at det går ned, men ikke mere end du kan klare dig ved at sætte reserver af til det. Regn med en højere rente, dyrere energi og transportomkostninger, lidt mindre jobsikkerhed samt en formue, som viger lidt i en periode. Men husk at bruge lidt penge for ellers bliver det meget værre for alle.

Aktiefald åbner købsmulighed

Relaterede Nyheder