fbpx
7 måder at sikre din privatøkonomi

7 måder at sikre din privatøkonomi

Verden har forandret sig – mest til det værre – og du bør sikre din privatøkonomi nu. Her er 7 måder at sikre din privatøkonomi i en krisetid.

3 problemer truer din privatøkonomi

Din privatøkonomi har ændret sig væsentligt på flere områder i 2022 – sådan er det for langt de fleste danskere. Og ændringerne er næsten udelukkende negative, så det gælder om at rette op på tingene for langt det fleste. Værdien af din formue er faldet, din købekraft er blevet mindre og din risiko er steget.

Så store ændringer i verdensøkonomien, som vi har set i 2022, må nødvendigvis have konsekvenser for din økonomi. Du skal dog ikke blive bange for disse ændringer. Kriser kommer og går, du skal bare sørge for at tage de rigtige beslutninger, når forholdene ændrer sig. Det værste, du kan gøre, er ikke at gøre noget. Du må ikke blive handlingslammet og udskyde beslutningerne, fordi de er svære.

I det følgende gennemgår jeg 3 problemer i din privatøkonomi og beskriver, 7 ting du kan gøre for at sikre din økonomi. Gå i gang med det samme, og sørg for at komme i mål inden nytår. Gør du det, er du godt på vej tilbage mod en normal privatøkonomi med bedre og mere stabile formueforhold og styr på din risiko.

Inflationskrisen rammer privatøkonomien – Finanshuset Fredensborg

Din købekraft falder

En række af dine omkostninger til eksempelvis energi, fødevarer og transport er steget betydeligt, og du har sandsynligvis nogle uhensigtsmæssige vaner, når det gælder indkøb og forbrug. Du kan nedbringe eller helt fjerne en del af disse udgifter ved at gøre 3 ting.

  1. Læg en plan for, hvordan du kan investere i at sænke dine omkostninger til dit løbende forbrug af dyr energi i din bolig og brændstof til transport. Det har den fordel, at du samtidig gør din privatøkonomi grønnere, som du alligevel skal gøre det de kommende 5-10 år. Din investeringsplan skal vise, dine forbedringer, hvor hurtigt det skal ske, hvad det koster og hvor lang tid det tager, før investeringen er betalt tilbage gennem sparede omkostninger. Det handler om bolig og bil for de fleste.
  • Gennemgå dine daglige indkøb, og alt det du har købt det seneste år, og tænk over, hvad du kan undvære eller få billigere fremover. En del af dine indkøb kan du ikke spare på eller undvære, men du bør sørge for at undgå unødvendige omkostninger og spild i økonomien. Med denne øvelse kan du sandsynligvis sænke familiens omkostninger til indkøb af dagligvarer med 10-15 %.
  • Tjek dine faste udgifter, en del af dem er vokset mere end andre. Find alternativer. Tjek i det mindste forsikringer, lån og abonnementer på telefon, internet og streamingtjenester.

3 måder krisen rammer din privatøkonomi – Finanshuset Fredensborg

Din formue bliver mindre

Din formue er blevet mindre – hvis du er som danskerne er flest. Faldet i formuerne er større og er sket hurtigere end beregnet, og konsekvenserne for din privatøkonomi er større end forventet – også på lang sigt. Det er usikkert om vi vender tilbage til de ”normale tilstande” inden krisen, og du må ikke lukke øjnene for ændringerne.

Det er navnlig to dele af formuen, der har ændret sig meget for de fleste danskere. Det gælder sikkert også for dig.

  1. Din friværdi er blevet mindre, fordi boligpriserne er faldet og kommer sandsynligvis til at falde med 10–20% over de næste 2-3 år. Hvor meget afhænger i høj grad af, hvor du bor. Har du overvejet at flytte til et andet område, er det værd at undersøge om prisfaldet gør det mere fordelagtigt for dig at skifte bolig. Hvis huset du bor i, er faldet mindre, end huset du gerne vil flytte til, er din fordel ved at flytte, alt andet lige, blevet større. Hvis priserne generelt er faldet med 20 %, vil din bolig til eksempelvis 3 mio. kr. være faldet med 600.000 kr., mens en dyrere bolig til f.eks. 5 mio. kr. er faldet med 1 mio. kr. At skifte bolig kan desuden være en løsning på nogle af udfordringerne med mindre købekraft i din økonomi som nævnt ovenfor.
  • Din pensionsformue er blevet mindre værd, og det stiller krav til din opsparing i pension, frie midler og afdrag på lån. Du er med andre ord nødt til at sætte flere penge af til opsparing, og du skal undersøge, hvilken opsparingsform er bedst for dig lige nu. Er du pensionist, der bruger af din formue, må du overveje, hvor meget du kan tillade dig at bruge om året. Det har sandsynligvis ændret sig det seneste år.

Læg et budget og få en bedre privatøkonomi

Din risiko er steget

Det seneste års ændringer i samfundsøkonomien har sandsynligvis bragt din privatøkonomi ud af balancen. Det vil sige der ikke er balance mellem dit nuværende forbrug og det forbrug, du ønsker at have senere. Samtidig kan dine formueaktiver (bolig, pension, frie midler mm.) svinge mere i værdi fra år til år, end tidligere antaget.

Det betyder dog ikke, at du helt skal undgå risiko, du skal blot undersøge, om du tager den rigtige risiko, de rigtige steder i din økonomi.

  1. Gennemgå dine lån, og tjek om dit valg af rente stadig holder. Kan du med fordel omlægge realkreditlån og få en lavere restgæld, kortere eller længere løbetid, variabel eller fast rente?
  • Tjek også om du kan øge din løbende opsparing i værdipapirer i pension, frie midler eller andet. De fleste værdipapirer er faldet betydeligt det seneste år. Selvom du måske ikke bryder dig om det, er det netop, når ingen andre synes om risikoen i markedet, at du kan tjene mest ved at være i markedet.

Der er så meget at gøre for at sikre din privatøkonomi de kommende år, at det kan virke overvældende. Har du brug for det, bør du søge hjælp fra en uvildig økonomisk rådgiver, der kan sætte processen på skinner og sørge for, at du får gjort det hele rigtigt.

Følg rådene i denne artikel og kom godt på vej til en sikker og mere bæredygtig økonomi.

Relaterede Nyheder